Taks op automatische ontspanningstoestellen

Ben je eigenaar van automatische ontspanningstoestellen waar je geld in moet steken om te kunnen spelen, dan hoef je vanaf 1 januari 2018 geen takszegel meer aan te kopen.

Automatische ontspanningstoestellen in het Vlaams Gewest

Tot voor 2018 moest je voor automatische ontspanningstoestellen in jouw jeugdhuis een takszegel aanvragen (en betalen). Die moest worden bevestigd op het toestel (zoals bijvoorbeeld op de kickertafel) om in orde te zijn. Die aanvraag deed je bij de FOD Financiën.

Vanaf 1 januari 2019 worden de belastingen op automatische ontspanningstoestellen geïnd door de Vlaamse Belastingdienst. Deze overname brengt enkele wijzigingen met zich mee. De belangrijkste wijziging is dat voor toestellen die vaak in jeugdhuizen voorkomen, zoals vogelpik, kickertafel of biljart de takszegel werd afgeschaft . Je hoeft dus niet langer te betalen om die toestellen in jouw jeugdhuis te hebben. Bovendien hoef je helemaal niets te doen, de vrijstelling is automatisch.

Automatische ontspanningstoestellen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Voor de automatische ontspanningstoestellen opgesteld in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven de regelgeving en de formaliteiten ongewijzigd. De eigenaar van deze toestellen moet een fiscaal kenteken aankopen bij de FOD Financiën. De fiscale kentekens kunnen nog steeds worden besteld en afgehaald in de lokale kantoren van de FOD Financiën. Alle info daarover vind je hier.

Een mogelijke oplossing voor jeugdhuizen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat een Vlaamse firma de toestellen plaatst. Deze moeten immers geen taks betalen.

Nog vragen?

Er zijn nog een aantal héél uitzonderlijke gevallen waarbij jeugdhuizen in het Vlaams Gewest wél een online moeten doen. Meer informatie daarover vind je hier.

Je kan ook mailen naar vraaghet@formaat.be.