RaaTslid aan het woord: Samuel Allaman

Formaat wil de jeugdhuizen inspraak geven in het beleid en de strategie van haar organisatie. Daarom werd in 2015 de RaaT van Formaat opgericht. In deze rubriek laten we een RaaTslid aan het woord om zich voor te stellen. Deze keer: RaaTslid Samuel.

Hallo, mijn naam is Samuel Allaman. Ik ben een 24-jarige student-zelfstandige uit Antwerpen. Ik ben niet enkel sociaal-cultureel werker in spe, ik ben ook actief in Kavka Oudaan, het jongerencentrum van ’t stad. In 2011 ontdekte ik mijn passie voor muziek en dj’en.Ik was toen actief op zoek naar hulp om me verder te ontwikkelen. In Zappa, het zusterfiliaal van Kavka, gaven ze dj-workshops die ik met enthousiasme gevolgd heb. Vanaf dat moment kreeg ik de mogelijkheid om op hun materiaal te oefenen, wat ik lang gedaan heb.

De toenmalige vrijwilligerscoördinator, Petra Samuels, heeft me toen overtuigd om vrijwilliger te worden in het jeugdhuis. Daarvoor hoefde ze eigenlijk enkel maar één magische zin zeggen: ‘Je mag gratis komen feesten en krijgt gratis drank’. Ik was direct verkocht! Eerst deed ik shiften achter de toog en bonnenverkoop. Nu heb ik er mijn eigen werking: Jammings.

Jammings is een wekelijkse ontmoeting voor dj’s die ik in goede banen leid. Als je zelf ambitie hebt om dj te worden, of je zoekt opkomende talenten uit de lokale scene, dan is Jammings dé plek! We hebben een community van hongerige artiesten die zeer gepassioneerd is in wat ze doet. Ik help hen hun pad te vinden. We doen een wekelijkse dj-namiddag op woensdag, maar daarnaast geef ik ook workshops en ben ik bezig met het opstarten van een dj-traject.

Ik heb in Kavka een gigantisch netwerk kunnen uitbouwen van zeer interessante mensen uit de evenementensector. Er waren daar heel wat rolmodellen die mij veel bijgeleerd hebben over muziek en ondernemerschap. Het leek wel alsof alle belangrijke mensen uit de Antwerpse party scene verzamelden in Kavka. Mijn mooiste Kavka-herinnering is de Stookkot party. Dat was tijdens het openingsevent, waar we toen met enkele dj’s een klein repetitiekot hadden ingepalmd. Het was de kleine “alternatieve” zaal, met een soort obscure Boiler Room ambiance. Vandaar de naam Stookkot. Het was een immens succes. We hebben gedanst, gezweet en gelachen tot vroeg in de ochtend.

Ongeveer één jaar geleden kwam ik via mijn stage in Jeugdhuis 2050 op Linkeroever met Formaat in contact. Ik vond de sfeer binnen de organisatie zalig. Toen ik te horen kreeg dat ze op zoek waren naar jongeren om in de RaaT te stappen, gaf ik mezelf meteen op. De RaaT geeft me een kijk op het brede jeugdwerklandschap van Vlaanderen. Het is een opluchting om te horen dat anderen op dezelfde obstakels botsen en elkaar ondersteunen. Het interessantste aspect vind ik het netwerk dat de RaaT aan ons biedt.

Ik vind dat de overheid het belang van onze sector minimaliseert. Er zit een sterke focus op het behalen van doelstellingen als voorwaarde voor subsidies. Dat zorgt ervoor dat we ons vaak moeten bezighouden met zaken die niet de essentie zijn. Ik zie dat de tekortkomingen van de overheid opgelost worden door het middenveld. Er zullen altijd nieuwe initiatieven ontstaan vanuit specifieke behoeftes. Daarom denk ik dat het jeugdwerk evolueert om opener en flexibeler te zijn.

Mijn droom is dat we het belang van jeugdwerk kunnen duidelijk maken aan de grote massa. En dat iedere jongere de kans krijgt om haar of zijn talenten en passies waar te maken. Het liefst van al wil ik kansen kunnen bieden aan dj’s die deze kansen anders niet zouden krijgen.

De RaaT is een super interessante plek om te zijn als je op de hoogte wilt zijn van de nieuwste trends in de sector. Het biedt je zoveel sociaal kapitaal, kennis en vaardigheden… En gratis eten! :)

Meer weten?
>>> facebook.com/JammingsBE

De RaaT van Formaat
De RaaT geeft advies aan de raad van bestuur en/of directie van Formaat. Meer concreet formuleert de RaaT adviezen over beslissingen die een invloed hebben op de ondersteuning van onze leden-jeugdhuizen en standpunten die Formaat vertolkt naar beleidsmakers.

Meer weten?
>>> formaat.be/raat

TEKST: Samuel Allaman


Lees het volledige Formaat Magazine december (2019) - januari- februari 2020 hier