Metalyoga: wakker worden op Pukkelpop met een zonnegroet en metal horns

Wie afgelopen editie even tot rust wou komen op Pukkelpop, kon zich wagen aan – ja, wij moesten het ook twee keer lezen voor we het geloofden – metalyoga. “We leerden metalyoga kennen op het geweldige festival MetalDays in Slovenië”, vertelt Ilse Bosch, coördinator van jeugdhuis Asgaard. “Daar is er al jaren elke ochtend metalyoga op het strand.”

Dat de jongeren van het Gentse jeugdhuis een voorkeur hebben voor het zwaardere gitaarwerk is geen geheim. Via Art United – een samenwerking tussen tien musea, Formaat en Pukkelpop – kregen ze de kans om de Art Yard elke ochtend te openen met een metalyogasessie.

“Voor onze sessies hebben we verschillende traditionele yoga-oefeningen omgevormd. We voegden bijvoorbeeld metal horns toe aan de bewegingen, of gaven ze een andere naam. Ook de ademhalingsoefeningen en mantra’s stemden we af op de muziek. Halverwege konden we alle energie er even uit gooien door middel van een stevig intermezzo. We startten daarbij met een wall of death – even goed tegen elkaar aan moshen – en wisselden af met een circlepit. Vervolgens gingen we over naar de crowdsurf. Dat was eigenlijk een standaard savasana om je spieren en geest terug tot rust te laten komen met ademhalingsoefeningen. We hebben superleuke reacties gehad. Velen vonden het echt een goede opwarmer voor een festivaldag.

data/upload/assets/Formaat_Magazine-Metalyoga_0001_BUITEN_DE_LIJNTJES_zazabertrand_METALYOGA633-1.jpg

Of je echt tot rust kan komen van de metalyoga? Dat hangt af van persoon tot persoon. We zijn zelf doorgewinterde metalheads en kunnen echt tot rust komen met metal. Yoga versterkt dat effect alleen maar. We hebben bewust voor bepaalde liedjes gekozen, die bij de oefeningen pasten of meer rust uitlokten. Het is voor ons een combinatie tussen rust vinden, je spieren en mind stretchen, maar ook je energie er kunnen uitgooien tijdens het moshpit-intermezzo. We sloten telkens af met een rustig bezinningsmoment. De truc is om een goede balans te vinden voor je energie en vooral gewoon fun te hebben. Als je ervoor openstaat moet het iedereen lukken.

Na onze yogalessen hadden we alle tijd om zelf nog rond te dwalen op het terrein en van optredens te genieten. Mijn favorieten waren de Heideroosjes, Raketkanon, Franz Ferdinand, Evil Invaders, Bullet For My Valentine en Billie Eilish.

Art United is een geweldig initiatief. Kunst heeft een oubollig imago gekregen. Er zijn nog zoveel meer kunstvormen dan schilderijen in een museum. Met projecten zoals Art United kunnen we dat tonen. Toen de samenwerking tussen de jeugdhuizen en Art United voor Pukkelpop werd opgestart, viel metalyoga viel blijkbaar in de smaak bij Pukkelpop, waardoor we deze geweldige kans hebben gekregen.

data/upload/assets/Formaat_Magazine-Metalyoga_0002_BUITEN_DE_LIJNTJES_zazabertrand_METALYOGA637.jpg

Ik vind het zelf geweldig als er op festivals meer wordt aangeboden dan enkel muziek. Mijn favoriete festivals, MetalDays en Hellfest, hebben dan ook een geweldig aanbod voor muziek én randanimatie. Als liefhebber ga ik natuurlijk in de eerste plaats voor de muziek, maar bijvoorbeeld bij MetalDays kijk ik al veel minder naar de line-up omdat de randanimatie en geweldige omgeving (prachtige natuur, felblauwe rivier, wandelingen, activiteiten op het strand ...) het gewoon tot een complete ervaring maken die altijd de moeite is. Zelfs al is de line-up minder.

Naast inkleding en randanimatie vind ik het belangrijk dat er zichtbaar wordt ingezet op groene initiatieven en dat de bezoekers worden aangespoord om het festival proper te houden, afval te sorteren en na te denken over de ecologische kant van het verhaal. Dit zie je steeds vaker, we gaan in de goede richting!”

Zelf interesse om eens te proeven van metalyoga? Iedereen is welkom om het eens te komen proberen in jeugdhuis Asgaard! Hou hun kalender in de gaten!

data/upload/assets/Formaat_Magazine-Metalyoga_0000_BUITEN_DE_LIJNTJES_zazabertrand_METALYOGA57_METALYOGA.jpg

Foto: Ilse Bosch
Tekst: Adriaan de Roover


Lees het volledige Formaat Magazine september - oktober - november 2019 hier.