Memorandum 2019 - Portret jeugdcentrum Ten Goudberge

​In ons memorandum schuiven wij – Formaat en de kinderen en jongeren in en rond jeugdhuizen – acht brede thema’s naar voor. Acht thema’s waar telkens standpunten, vragen en/of eisen aan vasthangen. We vragen politici om deze vragen ter harte te nemen. Zo zorgen we samen voor een open, sociale en solidaire samenleving.

Zorg voor voldoende ondersteuning van jonge evenementorganisatoren gelinkt aan het jeugdwerk

Een van deze thema’s is: ‘Zorg voor voldoende ondersteuning van jonge evenementorganisatoren gelinkt aan het jeugdwerk’. In Vlaanderen worden er immers veel muziekevenementen (fuiven, concerten, festivals…) georganiseerd voor en door jongeren. Veel van deze organisatoren zijn jeugdverenigingen die zo zorgen voor een zinvolle en verrijkende vrijetijdsbesteding en cultuurbeleving voor jongeren in een vertrouwde omgeving.

Muziekevenementen organiseren is dus waardevol, maar het is niet altijd even gemakkelijk voor een jonge organisator om het bos door de bomen te zien. Ondersteuning is dan ook nodig om organisatoren bij te staan in de jungle van complexe regels, overdreven papierwerk en angst voor boetes. De centrale website – ikorganiseer.be - met zowel praktische informatie als inspirerende voorbeelden brengt soelaas. Maar ook jeugdhuizen spelen een belangrijke rol als lokaal ondersteuningspunt.

De jongeren in en rond Jeugdcentrum Ten Goudberge vertellen er vol passie over in onderstaand filmpje.

Lees het volledige memorandum hier.