"Luister niet naar mensen die zeggen dat je iets niet kan doen"

Kay Lacombe (20) doet het anders. Voortstuderen bleek niet zijn ding te zijn. Ervaring opdoen door het gewoon te doen, is meer iets voor hem. Wat ooit een hobby was wil hij nu omzetten naar een job, zodat hij er ook van kan leven. “Sociale fotodocumentaires maken is mijn droom.”

Kleine Kay wou oorlogsjournalist worden. Maar al snel bleek zijn passie ergens anders te lig- gen: bij het fotograferen. “Sinds mijn 13 jaar ben ik ermee bezig. Mijn laatste jaren in het mid- delbaar combineerde ik met cursussen in het avondonderwijs. Voortstuderen was niks voor mij.” Op het lokaal stonerrockfestival Doom- sauce leerde Kay via een van de organisatoren Tuur kennen, projectmedewerker van jeugdhuis Jakkedoe. “Tuur zag er een mooie kans in om ie- mand foto’s te laten maken op evenementen van het jeugdhuis. En zo kon ik ervaring opdoen.”

ERVARING OPDOEN

Verder volgde Kay een cursus op RADAR On Stage: een masterclass concertfotografie met Anton Coene. “Hij is een ongelofelijk concert- fotograaf!” Tijdens de zomer van 2017 toerde hij rond met ‘The Waltz’. Door Nederland, Duits- land, Tsjechië en België. Ook bracht hij een expositie van eigen werk in projectruimte ‘De Bazaar’ van Jakkedoe. “De leukste ervaringen tot nu toe zijn ongetwijfeld de tournee en foto’s maken op Rock Herk. Als er meer sfeer is en ik voel me goed, dan vertaalt zich dat ook in betere foto’s. Om die reden ben ik liever fotograaf bij optredens dan op fuiven.”


data/upload/assets/BUITENDELIJNTJES_Feeder_08.jpg

“Toen er een oproep verscheen voor een nieuwe huisfotograaf bij Wilde Westen, een regionale concert- en festivalorganisator, spoorde Tuur me aan om me op te geven.” Een mail, een foto en een gesprek met de organisatie later wil- den ze weten wat Kay vraagt voor zijn diensten. “Gewoon wat gratis drank op de avond zelf”, zei ik. (lacht) “Nu krijg ik wel een vrijwilligersver- goeding hoor. Ik zie het vooral als een kans om ervaring op te doen, daar leer je tenslotte het meeste uit.”

Tekst: Kelly Looghe & Sean Hendrickx
Foto: Kay Lacombe