Legale muziek

Om muziek te mogen spelen in het jeugdhuis, moet je die natuurlijk op een legale manier hebben bekomen. Dat kan op verschillende manieren.

 • Je hebt de originele cd's aangekocht en gebruikt geen kopieën
 • Je gebruikt enkel legale downloads waar je geen kopieën van maakt
 • Je maakt gebruik van een door SABAM erkende muziekdienst
 • Je gebruikt enkel de radio
 • Je schakelt steeds DJ's die zich aan de regels houden

Wil je het toch anders doen, lees dan wat hieronder staat.

Werken met (legale) duplicaties

De jeugdhuislicentie

De jeugdhuislicentie is een toelating om duplicaties (= kopies) te maken van de (legaal verworven) muziekcollectie van het jeugdhuis en die muziek af te spelen in het jeugdhuis. Opgelet: de jeugdhuislicentie is dus iets anders dan het jeugdhuistarief. Het jeugdhuistarief 127 dient om de rechten te betalen die samenhangen met het publiek spelen van muziek. De jeugdhuislicentie is er voor het reproduceren van beschermde muziek en om deze reproducties openbaar te gebruiken. Twee verschillende zaken dus.

Muziek kopiëren

Je mag geen muziek kopiëren en die afspelen in het jeugdhuis. Toch doen jeugdhuizen dat vaak. Omdat ze originele cd’s liever niet in het jeugdhuis bewaren bijvoorbeeld. Dat is en blijft echter in strijd met de auteurswet.

Wanneer ben je legaal bezig?

 • Je speelt de originele muziek af (plaats, CD, legale download ...).
 • Je huurt een muziekcomputer bij een door SABAM erkende firma. De auteursrechten zijn dan inbegrepen in de huurprijs. Formaat sloot een interessante deal af bij Xmusix, exclusief voor zijn leden. Wil je toch met een andere firma werken, dan vind je de volledige lijst van door SABAM gelicentieerde op deze pagina.
 • Je vraagt · een jeugdhuislicentie aan. Zo’n licentie houdt in dat je kopieën van de muziekcollectie van het jeugdhuis mag maken als
  • het gebruik van de reproducties beperkt blijft tot het jeugdhuis of de aanpalende lokalen/zalen;
  • het jeugdhuis eigenaar is van de originele dragers/downloads waarvan de kopieën worden vervaardigd;
  • de originele muziek in het jeugdhuis zelf bewaard blijft; o je jaarlijks een vergoeding betaalt

De deejay-licentie

De deejay-licentie is een toelating om kopieën te maken van jouw persoonlijke (legaal verworven) muziekcollectie zodat je die mag afspelen in het openbaar.

In het jeugdhuis

Zijn er in jouw jeugdhuis jongeren die regelmatig met hun eigen computer muziek komen draaien, dan is het aangeraden om in een intern deejayreglement het volgende op te nemen: “Medewerkers die met eigen materiaal muziek willen draaien in het jeugdhuis, mogen dat alleen als ze 1) enkel gebruik maken van de originele muziek of 2) ze over een persoonlijke deejaylicentie beschikken, indien ze gebruik maken van kopieën.”

Streamingdiensten en iTunes

Streaming en muziekdiensten

Muziek in het jeugdhuis valt onder het gebruik in de publieke ruimte. Jeugdhuizen mogen hierdoor geen gebruik maken van streamingdiensten. De bestaande afspraken tussen SABAM en leveranciers als Spotify, Deezer, Apple Music, YouTube, Google Play, Simfy, Rdio, Microsoft Xbox Music, Qobuz, Rara en Omnifone beperken namelijk de auteursrechtelijke toelating tot persoonlijk (privé) en niet-commercieel gebruik door de afnemer van de streamingdienst. Deze beperking is terug te vinden in de algemene gebruiksvoorwaarden van de verschillende streamingdiensten.

Itunes

Hoogstwaarschijnlijk is het jeugdhuis een vzw (rechtspersoon). Als rechtspersoon kan je geen aankopen doen in de iTunes Store. Apple laat namelijk niet toe om als rechtspersoon een profiel aan te maken. Wil je in de iTunes Store aankopen doen, dan moet dit dus als particulier (natuurlijk persoon).

Een medewerker van het jeugdhuis zou dus wel nummers kunnen aankopen op zijn/haar eigen naam.

Echter, alle muziek uit de iTunes Store mag enkel voor privédoeleinden gebruikt te worden. Je kan die muziek dus enkel in het openbaar gebruiken als DJ als er ook een deejay-licentie werd aangeschaft. Die moet dan op naam van die medewerker staan die de muziek heeft aangekocht in de iTunes Store.

Een jeugdhuis met jeugdhuislicentie kan dus geen gebruik maken van iTunes omdat het jeugdhuis geen iTunes contract kan hebben en het jeugdhuis steeds eigenaar moet zijn van de originele muziekdragers of downloads.

Als jeugdhuis mag je de iTunes Store dus niet gebruiken. De iTunes Media Player mag je uiteraard wel gebruiken om legaal aangekochte muziek te spelen. Dat is namelijk slechts een software programma om muziek af te spelen. Hou er wel rekening mee dat je voor legaal verkregen muziek die je inlaadt op iTunes (en dus digitaal dupliceert) een jeugdhuislicentie nodig hebt.