Kunstwerk in de voortuin (Formaat Magazine maart 2020)

Jeugdhuizen bestaan in alle vormen, voor alle soorten jongeren en op alle soorten plekken. Onderschat dat laatste niet: de infrastructuur bepaalt vaak mee waar een jeugdhuis toe in staat is en hoe het wordt ingevuld. Het ene jeugdhuis focust op de instuif of fuifzaal, het andere op een sportruimte of artistieke werkplek en de derde is dan weer trots op zijn buitenkoer. De jongeren van jeugdhuis 2050 maakten samen een kunstwerk.

Jeugdhuis 2050 is een uitvalsbasis voor kinderen, tieners en jongeren van 10 tot 25 jaar op de Antwerpse Linkeroever. Zij werkten het afgelopen jaar aan het kunstwerk Circle of Trust, dat het jeugdhuis zichtbaarder moest maken.

“Voordat we het kunstwerk hadden gebouwd, was het jeugdhuis een kaal gebouw”, vertelt Tom Van Slooten, een medewerker die het project mee opstartte. “Mensen hadden geen idee waar we mee bezig waren. Met het kunstwerk, dat nu vlak voor het jeugdhuis staat, maken we een statement: hier gebeuren dingen en iedereen is welkom.”

In samenwerking met een kunstenaarscollectief werkten de jongeren aan Circle of Trust. De constructie staat symbool voor de veilige haven die het jeugdhuis wil zijn voor jongeren. “We kregen gemengde reacties op het werk. Over smaak valt te twisten natuurlijk, maar we hebben ons doel bereikt: ouders en senioren uit de buurt kwamen al snel langs om vragen te stellen en voelden zich betrokken.”

Het jeugdhuis is niet enkel zichtbaarder, maar ook aantrekkelijker geworden. Ook het contact met de buurt is verbeterd sinds de 2050’ers naar buiten zijn getrokken. 'Circle of Trust heeft de sfeer veranderd. Het is ook een speelplek – voor de kinderen doet het dienst als klimrek – en in de zomer gaat het dienen als hangplek voor de jongelui.”

data/upload/assets/20200325_HOT_TOPIC_BUITENRUIMTE_2050_kunstwerk_680x.jpg

In 2019 stampte het jeugdhuis ook een ander buurtgericht project uit de grond. Met hulp van de burgerbegroting werkte het jeugdhuis aan een moestuin. “Dat idee kwam van Akram, een van de tieners. Na en bezoek aan de senioren in de wijk groeide bij hem het idee om soepavonden te organiseren voor de buurt. Hij wilde zelf de groenten kweken. Voor ons is de moestuin ook een kans om de jongeren bewust te maken van gezonde voeding. Vanaf de lente zullen de kinderen, samen met een poule vrijwilligers uit de wijk, wekelijks de handen uit de mouwen steken in de moestuin. Ik kijk al uit naar de soep.”

“Met het kunstwerk, dat nu vlak voor het jeugdhuis staat, maken we een statement: hier gebeuren dingen en iedereen is welkom.” – Tom Van Slooten, jeugdhuis 2050