Kraakcollectief: de Lierse jongeren kraken het cultuurcentrum

Het kraakcollectief is een experiment van het Liers Cultuurcentrum en ARTAFACT, het artistieke project van jeugdhuis de Moeve om meer jongeren tussen 16 en 26 jaar te betrekken bij de programmatie van het cultuurcentrum. Elk seizoen krijgen ze twee keer carte blanche om hun ideale cultuuravond samen te stellen.

De krakende kracht van de jonge cultuurliefhebber

Naast het organiseren van die kraakavonden, prospecteert het collectief ook voorstellingen op allerlei podia in Vlaanderen. Bovendien duiden ze elk seizoen tien voorstellingen aan die volgens hen jongerenproof zijn. Die voorstellingen krijgen dan het ‘kraaklabel’ en worden goedkoper aangeboden aan jongeren.

data/upload/assets/Buiten_De_Lijntjes_628x2.jpg

Het Lierse cultuurcentrum werkt nauw samen met ARTAFACT. Het artistieke project van jeugdhuis De Moeve wil jongeren uit het kot lokken en ‘goesting’ geven om artistiek aan de slag te gaan. Dat doen ze aan de hand van workshops, lange trajecten, bootcamps, evenementen en de samenwerking met andere organisaties.

Kraken doe je zo!

De krakers van het collectief, steeds met vijftien, zijn enthousiaste cultuurliefhebbers die zich willen engageren voor het cultuurcentrum. Ze proberen jongeren vooral via sociale media te bereiken, maar voor de kraakavonden gaan de krakers zonder gêne de straat op. Ze nodigen mensen persoonlijk uit op de ‘goede oude manier’, hangen posters op, verspreiden flyers en zorgen voor babbels over het collectief op café of in de trein.

“Wij willen laten zien dat cultuur allesbehalve saai is,” vertelt Naomi Leboy, één van de krakers. “Het kan ongelooflijk plezant en verbazingwekkend zijn! Voor ons als collectief is het echt een uitdaging om de jeugd uit hun luie stoel te krijgen en vooral om jongeren naar het Liers Cultuurcentrum te krijgen voor artiesten die niet noodzakelijk razend populair zijn, maar wel heel goed. Onze hoop is dan dat ze, door die ontdekking te delen, nieuwe geïnteresseerden lokken. Wij zijn enorm trots op onze diep doordachte concepten waarbij we blijven experimenteren met verschillende kunstvormen. Waarom zou je enkel je zaal inkleden als je een performance ook op toilet kan laten doorgaan?”

data/upload/assets/Buiten_De_Lijntjes_628x1.jpg

Wat wij willen

Over hun grote ambities is Naomi heel duidelijk: “Onze droom is om van het kraakcollectief echt een begrip te maken dat in Lier en omstreken daadwerkelijk bekend wordt. De kraakavonden moeten iets worden wat iedereen kent en waar velen naar uitkijken. Wij dromen ervan om op café te zitten en achter ons mensen te horen praten over een kraakavond waar ze geweest zijn en hoe leuk ze het vonden. Dat ze er ook volgende keer absoluut willen bij zijn. Zelfs al is het niet om kleppers als Coely of Tamino, die overigens bij ons hun eerste optredens speelden, te zien.”

Wil je zelf meer weten? Of ook kraker worden? Check dan www.kraakcollectief.be.