Jongeren gaan in gesprek over mentale gezondheid

Sinds dit najaar kunnen jongeren de hashtag #ikbenbereikbaar gebruiken om de tonen dat ze er voor elkaar willen zijn en elkaar perspectief willen bieden in deze tijden.

Eén van de initiatiefnemers van die hashtag is Jef Willem. De Gentenaar, beter bekend als dj Eagl, zou normaal in heel Vlaanderen draaien, ook in de jeugdhuizen, maar corona stak daar een stokje voor. “Al in maart, toen de eerste lockdown werd afgekondigd, wist ik dat de coronamaatregelen catastrofale gevolgen zouden hebben voor onze mentale gezondheid”, vertelt hij.

Hij gebruikte zijn kanalen om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan: “Ik ging met mijn volgers in dialoog over mentale gezondheid via videostreams”, vertelt hij. Daar kwam veel reactie op. Niet veel later startte hij samen met twee vrienden de podcastreeks Onbespreekbaar.

“Het is heel simpel”, zegt Jef. “We willen mentale gezondheid bespreekbaar maken. Twee beren van venten met tattoos, daarvan zou je niet meteen open gesprekken over mentale gezondheid in een podcast verwachten. Maar als wij zulke gesprekken kunnen voeren, dan kunnen anderen dat ook. We willen de drempel verlagen om over je gevoelens te praten. Dat doen we door onszelf in de eerste plaats open en kwetsbaar op te stellen. Leading by example.”

“We gedragen ons niet als psychologen die er alles van weten. We doen niet alsof wij dé bron van informatie zijn. Nee, we zijn gewone mensen en hebben niet alle antwoorden. We zijn het zelfs vaak oneens met elkaar.”

data/upload/assets/HOT_TOPIC_Jef_door_Charlotte_Roggeman.jpg

Naast zijn podcast lanceerden Jef en een vriend van hem ook de hashtag #ikbenbereikbaar, die meteen werd geadopteerd door duizenden Facebook-gebruikers in hun profielfoto. “Ongelooflijk veel mensen pikten het op, ook scholen en bekende Vlamingen. Ik wist dat er respons op zou komen, maar zo groot had ik het niet verwacht.”

De openhartigheid van Jef zorgde ervoor dat zijn inbox inmiddels overspoeld is door mensen die willen ventileren bij hem. “Ik heb al meer dan tienduizend berichten beantwoord. Waar die berichten vooral over gaan? Vaak over eenzaamheid, faalangst, prestatiedruk, eetstoornissen, toxische relaties … Eenzaamheid is een breed begrip. Het gaat over een disconnectie met jezelf. Die kan verschillende oorzaken hebben.”

“Hoe kan je gelukkig zijn? Dat heeft te maken met hoe verbonden we onszelf voelen in ons leven. Die verbondenheid is essentieel. Die kan pas bestaan wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt tegenover anderen. Daar zijn jeugdhuizen de ideale plaats voor. Het zijn laagdrempelige plekken waar jongeren kunnen binnenstappen en verbinding kunnen maken. Je hebt niet per se een psycholoog nodig, wel een luisterend oor.”

Foto: Charlotte Roggeman

Tekst: Adriaan de Roover