"Je moet voor jezelf durven kiezen"

Veel Vlaamse holebi-jongeren durven niet uit de kast te komen. Ze zijn bang voor de reacties van vrienden en familieleden. Ook voor moslimjongeren is dit vaak een struikelpunt. Abdellah Bijat (23), homoseksueel en eerste ereheer Mister Gay 2016, doet zijn verhaal.

Niet alle ouders zijn even open-minded. Zeker niet wanneer het over gevoelige onderwerpen als seksualiteit gaat. Binnen de islam is dit een gevoelig punt. Als je van de norm afwijkt, krijg je al snel te horen dat je naar de hel gaat. Voor jongeren is het dan niet altijd simpel om openlijk voor hun geaardheid uit te komen.

Homo of hetero?

Bijat was vijftien jaar toen hij ontdekte dat hij homoseksueel was. Terwijl de jongens van zijn klas geïnteresseerd waren in meisjes, voelde Bijat zich eerder aangetrokken tot jongens. “Ik had het toen nog aan niemand verteld, dus niemand van mijn medeleerlingen wist het”, vertelt Bijat. “Ik moest eerst mezelf leren kennen en ontdekken.” De eerste ereheer vertelde voor het eerst over zijn homoseksualiteit aan twee ex-klasgenoten van het middelbaar. data/upload/assets/Je_moet_kiezen_voor_jezelf_680x.jpg

Aanvaarden of verdringen?

Door zijn culturele achtergrond en geloofsovertuiging, kon Bijat niet openlijk praten over zijn gevoelens en geaardheid. “Ik hield mijn gevoelens zo hard tegen, waardoor ik ze zeker tot mijn 19de wist te verdringen”, gaat Bijat verder. “Ik was op zoek naar mezelf, op zoek naar hoe ik mezelf kon aanvaarden. Op mijn 19de heb ik het dan uiteindelijk aan de andere leerlingen verteld.”

Je ouders of jezelf zijn

“Mijn ouders zijn het via via te weten gekomen. Vervolgens verbanden ze me op mijn 19de. Ik moest alleen gaan wonen”, zegt Bijat. Hij heeft met niemand nog contact van de familie. “Ik ben er niet meer welkom. Vandaag lig ik er niet meer van wakker. In het begin was het een hele grote shock. Je leert er op de één of andere manier mee leven, denk ik.”

Enkel het negatieve horen of optrekken aan het po­sitieve

Bijat is ondanks alle tegenkanting vooruit blijven gaan. “Ik ben niet op het slechte pad geraakt. Ik probeer vandaag een rolmodel te zijn voor andere moslimhomo’s en andere jongeren. Ik ben verstoten en hoorde heel veel slechte dingen”, vertelt hij. “Vervolgens kom je heel snel in een negatieve spiraal terecht. Het is moeilijk om er uit te komen. Ik heb mij opgetrokken aan positief ingestelde mensen.”

Tot slot wil Bijat nog wat advies meegeven: “Je moet voor jezelf durven kiezen. Als je dat doet weet je dat je mensen kan verliezen: goede vrienden, familieleden. Maar iedere situatie is anders. Een belangrijke tip die ik wil meegeven: vertel je verhaal eerst aan de mensen die je echt vertrouwt, zodat het geen te grote gevolgen heeft.”

TEKST: Hannah Chatar & Sarah Slassi van StampMedia
FOTO: Twitter / Abdellah Bijat

Bronnen: www.watwat.be ; www.stampmedia.be