Interview: Infrastructuurmedewerker Maarten (Formaat Magazine maart 2020)

Drie jaar geleden vond Formaat de ideale projectmedewerker infrastructuur in Maarten Tytgat. De voormalige aannemer combineert zijn technische talent met zijn ervaring bij jeugdhuis Tonzent in Kampenhout, en de nodige zin voor avontuur. Zo bouwde hij ooit eigenhandig een kano waar hij een maand mee op reis vertrok. En o ja, de liefde voor muziek zit er bij Maarten ook in: hij kreeg de liefde voor het schrijnwerk te pakken toen hij een drumstel wilde bouwen. ‘Toen Formaat iemand zocht met een technische achtergrond heb ik niet getwijfeld’, aldus Maarten. Dat snappen we.

Dag Maarten, kan je iets vertellen over jouw job bij Formaat?

"Voor jeugdhuizen die vragen hebben over infrastructuur ben ik de eerste hulplijn. Geen enkel verzoek dat ik krijg, is hetzelfde. Daarom kijk ik telkens samen met het jeugdhuis wat de noden zijn en welke rol ik kan spelen. Neem nu een jeugdhuis dat een nieuwe toog wil. Wat moet daarin zitten, wat moeten de tappers daarmee kunnen? Hoe maken we die toog gemakkelijk om te gebruiken en te onderhouden?

Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor intensievere begeleidingen, waarbij we jongeren en lokale besturen samen laten nadenken over infrastructuurwerken in het jeugdhuis."

Wat voor vragen krijg je zoal?

"Een tijdje geleden vroeg een jeugdhuis dat zijn interieur wou vernieuwen om hulp. Ik heb toen een digitale simulatie gemaakt van de inrichting via SketchUp, een 3D-programma. Daarin konden de mensen van het jeugdhuis al digitaal meubels verslepen voor ze met echte tafels en stoelen moesten gaan zeulen."

data/upload/assets/Maarten_Tytgat_680x.jpg

Is dat niet iets dat jongeren vooral zelf moeten ervaren?

"Iedereen moet op zijn eigen tempo dingen leren en daarbij moet je fouten kunnen maken, dat is waar. Maar daarom hoef je niet van nul te starten. Met hulp of tips vragen is niets mis. Als je niet weet waar je moet beginnen, is het handig om iemand te hebben die je mee op gang wil trekken en op bepaalde zaken voorbereidt.

Jeugdhuizen kiezen uiteraard zelf wat ze doen met mijn advies. Ik wil mensen vooral inspireren en motiveren, zoals we met Multiplek doen."

Wat is Multiplek?

"Met Multiplek ondersteunen we jeugdhuizen in het gebruik van hun ruimte en de vernieuwing van hun infrastructuur. Daar hebben de meeste jongeren nog veel vragen over, bleek in 2014 uit een studie. Ze hebben niet genoeg kennis, gereedschap of geld en laten zo zaken liggen. Met Multiplek bieden we een antwoord op zoveel mogelijk vragen en noden.

De naam Multiplek verwijst naar polyvalentie: een jeugdhuis kan op veel verschillende manieren worden ingevuld. Tegelijkertijd is het een referentie aan multiplex. Dat is een houten plaat die uit verschillende lagen bestaat die dwars op elkaar liggen. Daardoor is het een superstevig materiaal.

We willen enerzijds de bestaande werkingen in jeugdhuizen ondersteunen door kennis, producten, netwerk, middelen, aan te reiken. Maar ook jeugdhuizen die geen bestaande projecten hebben binnen het thema willen we aansporen om na te denken over hun droomprojecten."

Zit je zelf met vragen rond infrastructuur? Mail naar Maarten.tytgat@formaat.be