Ingenieus: de fietsmug

Wat ooit startte met fietsen uiteenhalen onder een afdakje, groeide uit tot een heus fietsatelier met een bijzonder project: ‘de Fietsmug’. Een mobiel fietsatelier met veel potentieel. “Het fietsproject is meer dan fietsen herstellen alleen.”

Sinds vijf jaar is er ‘de Fietsmug’, een bakfiets omgebouwd tot mobiel fietsatelier. Het fietsproject maakt deel uit van pleinwerk van jeugdhuis Schietgang in Hoboken. Naast de Fietsmug die op verplaatsing gaat, is er ook het fietsatelier in Hoboken. Het concept is simpel: jongeren die aan fietsen sleutelen, in het atelier of op verplaatsing. “Toch wel uniek, vind ik. Ook in Denemarken denken ze er zo over, het ‘fietsvriendelijkste’ land van de wereld.” glundert Dieter Bolsens (50). Hij is de man achter de Fietsmug. “Tijdens mijn job als pleinwerker zag ik gastjes rondrijden op het plein met slechte fietsen. Ik bracht sleutels en schroevendraaiers mee van thuis, en zo groeide het dat ze hun fiets lieten maken terwijl we pleinanimatie deden.” Al snel kwamen steeds meer jongeren vragen om hun fiets te repareren. “Het begon klein, met twee mannekes en wat gereedschap onder een afdakje wat fietsen uiteenhalen.”

FIETSATELIER

De Fietsmug kan je spotten op pleintjes, bij de bibliotheek, aan het zwembad, op evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen … Elke plek waar veel fietsers passeren, is geschikt. Het fietsatelier is geopend op woensdag- en donderdagmiddag. Dan komt er gemiddeld een zevental jongeren om fietsen van klanten te herstellen. De vaste poule vrijwilligers bestaat uit twintig jongeren, uit de wijk Kiel of Hoboken.

data/upload/assets/Fietsmug1500x1000_0000_INGENIEUS_Fietsmug_GroepsfotoFietsmug.jpg

Door hen kleine fietsherstellingen aan te leren en verantwoordelijkheid te laten opnemen, wordt actief rond competenties gewerkt. De laagdrempeligheid van het project zorgt ervoor dat er een beter contact ontstaat met en tussen de jongeren uit de buurt. Naast de vaste vrijwilligers helpen sinds vorig jaar ook kleine groepjes OKAN-leerlingen mee. Door middel van een initiatie fietsherstellingen krijgen deze jonge mensen ook de kans om hun talenten en interesses te ontdekken. “In het atelier heb je een sfeer van grapjes maken, als een team elkaar helpen. Dat is een hele verandering tegenover het begin.”

WERELDREIZIGER

Voor Dieter als pleinwerker aan de slag ging, trok hij gedurende 10 jaar de wereld rond. Met de trekrugzak, maar ook met de fiets. “Onderweg leerde ik fietsen repareren.” Vijf jaar terug organiseerde stad Antwerpen een dag waarop iedereen zijn droom kenbaar mocht maken. “Mijn voorstel was: een bakfiets maken om samen met jongeren fietsen te herstellen op verplaatsing.” Sinds twee jaar is het fietsproject van de stad Antwerpen overgeheveld naar Formaat. Dieter ging het project achterna. “Het was mijn idee, mijn kindje, dat wou ik niet afgeven.”

SOCIAAL PROJECT

Het fietsatelier en de Fietsmug zijn er voor jongeren die ergens anders niet goed aan bod komen. “Zij die wat uit de boot vallen, daar ga ik bewust naar op zoek.” Sohaib (21) komt al sinds zijn 12 jaar naar het fietsatelier. Twee dagen per week, af en toe ook in het weekend.

data/upload/assets/Fietsmug1500x1000_0002_INGENIEUS_Fietsmug_AtelierBandplakken_1.jpg

“Dieter kwam naar mij toe en vroeg of ik zin had om fietsen te maken. In het begin wist ik er niks van. Stap voor stap leerde hij me hoe remmen te maken, een wiel rechtzetten … en zo kan ik nu een fiets volledig in elkaar steken.” Sohaib herstelt fietsen voor vrienden en buurtbewoners. “In de buurt noemen mensen mij ‘de fietsenmaker’.

Dankzij Dieter ontdekte ik dat fietsen herstellen mijn passie is. Als de klant tevreden naar huis gaat omdat zijn of haar fiets gemaakt is, dan ben ik ook blij. Ooit hoop ik een eigen fietsenwinkel te openen, maar dan blijf ik wel meehelpen hoor!”

MEER DAN FIETSEN HERSTELLEN ALLEEN

“Zo stonden we met de Fietsmug aan Delhaize in Hoboken. Dan leer je hen om andere mensen aan te spreken. ‘Mevrouw, meneer, kan ik iets aan uw fiets doen?’ In het begin is dat: ‘He, moet ik uw fiets maken?’ (lacht) Ja, zo werkt dat niet hè, dan lopen mensen van je weg.” Dieter hamert erop dat de jongeren andere fietsers beleefd aanspreken. “En als ze dat goed doen, dan merken ze dat ze ineens fooi krijgen. Het sociaal contact met de mensen in Hoboken … Het fietsproject is meer dan fietsen herstellen alleen.”

VEEL KANDIDATEN

Fietsherstellingen on the spot, het heeft zijn nut al bewezen: het stimuleert mensen om te fietsen, het draagt bij aan de verkeersveiligheid … “Vooral voor kinderen en jongeren die zonder remmen rondrijden. Gasten die anders maar op straat rondhangen hebben zo een zinvolle bezigheid.” De bekendheid van het fietsproject is sterk toegenomen. Dat zorgt soms voor een overbevolking van het atelier.

data/upload/assets/Fietsmug1500x1000_0001_INGENIEUS_Fietsmug_GroepsfotoAtelier.jpg

“Wanneer we met de Fietsmug op verplaatsing zijn, komen er vaak jongeren naar ons toe om te vragen of ze ook fietsen mogen leren maken. Er zijn veel kandidaten, en we kunnen niet iedereen binnenhalen.” Het fietsproject blijft groeien. Dieter zijn ambitie is eensluidend: in elk district van Antwerpen een Fietsmug.

Het fietsatelier is geopend op woensdag (12­17 uur) en donderdag (16­19 uur). De Fietsmug vind je terug op allerhande pleintjes, evenementen en ook op aan­ vraag. De Fietsmug op jouw evenement? Mail naar dieter.bolsens@formaat.be.

Pleinwerk* is een werking van jeugdhuis Schietgang die zich met een divers aanbod voor kinderen van 6 tot 12 jaar richt op twee pleinen in Hoboken. Het aanbod bestaat uit huiswerkondersteuning, kookworkshops, sport en spel op het plein, uitstappen naar bijvoorbeeld de zoo, knutse­ lactiviteiten … Pleinwerk heeft een kinderkerngroep die mee bepaalt welke activiteiten er plaatsvinden. De plein­ werkers waken ook mee over de leefbaarheid in de wijk. Ze gaan in gesprek met ouders en bouwen samenwerking uit met diverse partners in de buurt.…

Lees meer in het Formaat Magazine van mei 2018 online of op papier. Nog niet geabonneerd? Stuur dan een mailtje naar redactie@formaat.be .