Hoe maak ik van mijn jeugdhuis een biotoop voor artistieke jongeren?

Verzamel artistieke jongeren in en rond het jeugdhuis en daag hen uit om met kunst aan de slag te gaan. Dat kan je op verschillende manieren doen:

  • Goede voorbeelden onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld door kunstenaars uit te nodigen, hen te laten vertellen over hun ervaringen, werkproces, technieken, etc.
  • Technische input geven: jongeren stimuleren om nieuwe technieken te verkennen in artistieke disciplines. Bijvoorbeeld door een workshopreeks zeefdruk, houtbewerking, grafisch ontwerp, etc.
  • Inhoudelijke input geven: jongeren stimuleren om inhoudelijk te werken. Bijvoorbeeld door sessies onder begeleiding van professionele kunstenaars.

Biedt die jongeren de nodige faciliteiten aan:

  • Het jeugdhuis biedt werkruimte aan jongeren met een artistiek project: vergaderruimte, een atelier, een opslagruimte, repetitieruimte, etc.
  • Het jeugdhuis kan een klein budget voorzien voor de realisatie van artistieke ideeën.
  • Het jeugdhuis brengt jongeren in contact met een netwerk van ervaren kunstenaars die een peter/meterschap opnemen, vragen van artistieke jongeren beantwoorden, tips geven, etc.
  • Het jeugdhuis organiseert ontmoetingsmomenten en toonmomenten waarop artistieke jongeren hun werk kunnen presenteren. Bijvoorbeeld in samenwerking met het lokaal cultuurcentrum, de Week van de Amateurkunsten of de Dag van de Jeugdhuizen.

Veel vormen en ingrediënten

Kies je voor enkele losse workshops of een lang traject met toonmoment? Heel klein of net veel grootschaliger? Ga je vooral actief aan de slag of wil je eerder discussie opwekken? Een artistiek project kan veel vormen aannemen, maar telkens zijn deze ingrediënten cruciaal in de mix:

  • Een evenwaardige samenwerking tussen het jeugdhuis en de verschillende partners
  • Kwaliteitsvolle begeleiding
  • Draagvlak in en rond het jeugdhuis, bijvoorbeeld via een projectstuurgroep

Een jeugdhuis met een gesubsidieerd bovenlokaal project heeft als extra troef een projectmedewerker in huis die zich kan verdiepen in artistieke expressie die aanleunt bij de interesse van de jongeren.

Heeft jouw jeugdhuis geen projectmiddelen ontvangen, maar wil je toch aan de slag met kunst? Neem dan even contact op met Formaat of ga in jouw buurt op zoek naar een jeugdhuis met een bovenlokaal project. Deze jeugdhuizen zijn vaak op zoek naar partners. Wie weet kom je tot een samenwerking en wordt jouw jeugdhuis een nieuwe artistieke hotspot.

Meer info?

Mail naar roxanne.cox@formaat.be.