Hoe kunnen we als jeugdhuis verstandig omgaan met de hittegolf?

Het is Vraag Het Vrijdag! Iedere eerste en derde vrijdag van de maand beantwoorden wij jouw vragen. Met vandaag: “Hoe kunnen we verstandig omgaan met de hittegolf?” Met temperaturen boven 30°C is het verstandig om onze plannen een beetje aan te passen. Geen idee hoe je het koel kan houden? Wij hebben 5 tips om als jeugdhuis de hittegolf te doorstaan.

Gratis (kraantjes)water

We weten allemaal dat je meer water moet drinken bij warm weer. Dit wordt vaak vergeten wanneer je aan het sporten bent, of wanneer je op een terrasje zit. Jongeren geven niet graag geld uit aan water, bied het dus gratis aan.

De beste bescherming? Smeren maar!

  Doe je overdag activiteiten? Dan kan je de deelnemers gratis zonnecrème aanbieden.

  Hou het koel

   Zorg voor voldoende plekjes in de schaduw.

   Heb je petjes met het logo van het jeugdhuis? Dit is het moment om ze nog eens boven te halen! Zo niet, dan heb je eindelijk een goede reden om je medebestuursleden te overtuigen van hun nut.

   IJsblokjes, de meeste jeugdhuizen bieden het niet standaard aan, maar met deze temperaturen wil je misschien een extra inspanning doen om je drankje koel te houden.

   Pas je activiteiten aan

    Zware activiteiten zoals een voetbaltoernooi of een lange fietstocht zijn niet aan te raden tussen 12 en 16 uur. Verplaats deze activiteiten naar een ander moment en doe het wat rustiger aan.

    Als je je afvraagt of een zwembad plaatsen aan het jeugdhuis een goed idee is, lees dan deze Vraag Het Vrijdag van een tijdje terug. Let op, daar komt meer bij te kijken dan je denkt!

    Ventileren vs. geluidsoverlast

     Een zwoele zomeravond nodigt uit om ‘s avonds, wanneer het eindelijk wat aan het afkoelen is, samen te komen op een terras of een pleintje. Ook nu is het belangrijk om aan de buren te denken! Na een hete dag willen zij ook genieten van hun nachtrust. Spreek bezoekers aan die het te bont te maken.

     Overdag hou je alle ramen en deuren van het jeugdhuis gesloten. Indien er geen gordijnen zijn, kan je de ramen zelfs proberen afdekken met doeken. Maar... ‘s avonds wil je natuurlijk voor zo veel mogelijk ventilatie zorgen. Ook dat kan zorgen voor extra geluidsoverlast. Zet daarom je muziek wat stiller, mensen gaan automatisch minder luid babbelen.

     De hitte en COVID-19

     We weten nog steeds niet veel over het coronavirus en zijn verspreiding. Sowieso is het niet aangeraden om dicht bij elkaar te zitten, wanneer je meer zweet zou de kans op besmetting nog groter worden. Afstand houden dus!