“Het deed deugd dat er nog effectief optredens konden doorgaan”

Yannick is live-programmator in jeugdhuis Wollewei. Verantwoordelijk zijn voor de live-programmatie, hoe zag dat er in 2020 uit?

Je bent verantwoordelijk voor de werking rond livemuziek in Wollewei. Hoe ziet die eruit?

“Enerzijds stellen we een divers programma samen, waarin we lokaal talent podiumkansen willen bieden. Anderzijds willen we de lokale artiesten en muziekfanaten helpen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Zo hebben we een repetitieruimte en bieden we verschillende workshops aan, zoals onze PA-cursus.”

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren als programmator?

“In één woord: frustrerend. In februari gaf PSYCHO 44 nog een knaller van een optreden, maar enkele weken later sloeg het noodlot toe. Op enkele dagen tijd zagen we ons hele toffe voorjaarsprogramma volledig in het water vallen. Ook de PA-cursus moest na één les gestaakt worden.

Vol goede moed begonnen we de zomer en het najaar opnieuw vol te plannen, maar ook dat ging grotendeels niet door. In augustus hebben er uiteindelijk nog enkele akoestische optredens kunnen plaatsvinden. Onder meer The Radar Station, Vito en Kids With Buns kwamen spelen. Het deed enorm veel deugd dat er, na maanden van organiseren en herorganiseren, effectief optredens konden doorgaan.”

Hoe probeer je om te gaan met de crisis?

“Belangrijk is om de moed niet te verliezen. Dat is natuurlijk niet eenvoudig. Ook ik heb regelmatig mijn mindere periodes en er zullen er ongetwijfeld nog aankomen. Ik vind steun bij mijn collega’s, die in hetzelfde schuitje zitten met hun werkingen. We kunnen bij elkaar terecht, al dan niet online. Keer op keer hebben we koppen bij elkaar gestoken om nieuwe plannen te smeden. Zo kwam ook het idee voor onze zomerbar tot stand. Die werd een groot succes. Aan zo’n momenten kan je jezelf optrekken.”

Maak je al plannen voor liveshows in 2021?

“Voor het voorjaar van 2021 ben ik nog voorzichtig. Er is momenteel weinig perspectief. We weten niet of en op welke manier het mogelijk zal zijn om optredens te organiseren in het jeugdhuis. In samenwerking met de Warande staat op 6 maart een optreden gepland van Mooneye. Fingers crossed dat het mag doorgaan!

Voor het najaar van 2021 ben ik optimistischer en zijn er al gesprekken gaande. Ook proberen we een aantal geannuleerde shows, waaronder die van de Tool-coverband Ænima en de exclusieve reünieshow van The Deer Friends, naar deze periode te verplaatsen. Meer info volgt!”

Succes!

Lees hier een interview van Yannick met Compact Disk Dummies.