Gebruik 10EaZy

In 2013 organiseerde Formaat samen met een aantal partners een samenaankoop voor de geluidsregistratieketen 10EaZy. Misschien tekende je als jeugdhuis in op deze samenaankoop en haalde je dus een10EaZy in huis.

Op de website van Amptec vind je een snelstartgids en handleiding.

Je vindt er ook een aantal interessante presentaties met meer uitleg over de mogelijkheden en het gebruik van de meetketen. En een e-mailadres in geval van vragen.

Praktisch

Je haalt pas het maximale uit de 10EaZy indien je hem ook effectief correct gebruikt. Daarom zetten we speciaal voor jeugdhuizen nog even wat praktische tips op een rijtje.

Scherm

Plaats het scherm zodanig dat het zichtbaar is voor de verantwoordelijke van het geluidsvolume. De 10EaZy geeft een waarschuwingsmelding indien de norm overschreden dreigt te worden. Op dat moment kan je nog ingrijpen. Zorg er dus voor dat de juiste mensen het gezien hebben.

Extra scherm

Het kan dan ook interessant zijn om een tweede scherm te installeren. Je kan de laptop veilig achter de toog installeren: de tapper van dienst kan zo een oogje in het zeil houden. Een tweede scherm zet je bij de dj. Met de juiste kabels is dat zo gefikst. Zo heeft de dj ook meteen zicht op het geluidsniveau.

Deze opstelling laat je bovendien toe om de 10EaZy steeds op dezelfde plek te laten staan en hem dus niet steeds te moeten verplaatsen in geval van een andere opstelling (dj, concert) in het jeugdhuis.

Plaatsing microfoon

De microfoon moet op een representatieve plaats worden opgehangen. Dit kan je best in overleg doen met de gemeentelijke milieuambtenaar. Zo is er achteraf geen discussie over de meetresultaten. Kan je de microfoon niet veilig monteren op een representatieve plaats, dan kan je hem steeds elders plaatsen en werken met een compensatiefactor.

Stappenplan

Zorg dat alle vrijwilligers mee op de hoogte zijn van de aanwezigheid van het toestel en hoe het functioneert.

Dat kan door een eenvoudig stappenplan op te stellen. Hierin zet je duidelijk uiteen hoe de apparatuur ingeschakeld moet worden en in welke volgorde. Je kan dit mee opnemen in een groter stappenplan voor het “openen” van het jeugdhuis. Uiteraard is enige kennis van de geluidsnormen ook noodzakelijk.

Doormailen

10EaZy biedt de mogelijkheid om “elders te meten dan waar de microfoon hangt”. Deze functie kan nodig zijn wanneer de meetpositie niet representatief is, bv. de effectieve meetpositie bevindt zich niet in de buurt van de gewenste representatieve positie. Wanneer dit het geval is, kan 10EaZy, via een compensatiemeting, het verschil in geluidsniveau compenseren. In het hoofdstuk “Hoe de compensatie set-up te gebruiken?” van de handleiding vind je meer info.

Diefstal

Voorkomen is steeds beter dan genezen. Zorg er dus voor dat je de meetketen altijd degelijk opbergt. Geef dieven geen kans. Je kan ook steeds overwegen om het toestel te laten verzekeren. Een nieuwe meetketen aankopen is een dure en te vermijden uitgave.