FAVV: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

In bijna elk jeugdhuis wordt drank geschonken. In principe moet je deze activiteit (ook al verkoop je geen bereide maaltijden) registeren bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, of kortweg de FAVV. Dit kost jaarlijks € 48,85 (2019).

Let wel op: het FAVV vraagt om een vestigingseenheid (met nummer) door te geven. Bij een jeugdhuis valt de vestigingseenheid meestal samen met de maatschappelijke zetel. Indien je jeugdhuis echter geen rechtspersoonlijkheid (vzw) heeft dan moet de voorzitter zich registreren en moet bij elke wissel van bestuur dit aangepast worden.

Registreren kan via http://www.myenterprise.be/my_enterprise/

Verkoop je echter regelmatig eten (voorbeeld: frieten, pizza, croque, spaghetti, zelfgemaakte soep, ijsjes, belegde broodjes,… of alle eten dat minder dat minder dan 3 maanden houdbaar is) dan moet je een toelating en erkenning hebben. Je betaalt hiervoor jaarlijks € 173,71 (2019). Je moet dan bovendien een ingewikkeld zelfcontrolesysteem op poten zetten. Dit kost niet alleen veel, het stelt ook zeer hoge eisen aan alle medewerkers. Voor een jeugdhuis is het erg moeilijk om hieraan te voldoen. Een eenmalige eetavond valt niet onder de verplichtingen van het FAVV.

Als je toch eten wenst te verkopen, hierbij enkele tips:

  • Was steeds je handen voor je eten verwerkt, vastneemt ...
  • Zorg dat voedingsmiddelen zoals kaas, hesp, afgekookte pasta’s, spaghettisaus ... koel bewaard worden. De temperatuur van je koeling moet onder 7°C zijn.
  • In elke koeling of diepvriezer waarin voedingsmiddelen (niet de drankenfrigo’s) worden bewaard moet een thermometer - goed zichtbaar - aanwezig zijn.

Meer info voor wie een autocontrolesysteem moet opzetten vind je hier.

Opgepast voor btw!

Jeugdhuizen die een omzet (drank en versnaperingen) hebben hoger dan € 80.000 zijn BTW-plichtig.

Verkoop je echter regelmatig eten dan wordt die activiteit als concurrentieverstorend beschouwd. Als dan je omzet van drank en eten hoger is dan € 25.000 kan je BTW-plichtig worden.

Het is toegestaan om 4x/jaar een eetavond (als fundraisingactiviteit) te organiseren als de inkomsten gebruikt wordt om de doelstellingen van het jeugdhuis te realiseren of een goed doel te steunen.