EQUIPE

EQUIPE. is een vormingstraject voor bestuurders die een specifieke rol opnemen in een jeugdhuisbestuur en hierin willen groeien. Door middel van vorming, netwerken en expertise uitwisseling met andere collega-bestuurders die met hetzelfde bezig zijn in andere jeugdhuizen, versterk je je positie als bestuurder.

In 2019 zijn er drie thema’s gericht op drie verschillende profielen. Je kan deelnemen aan EQUIPE: Zakelijk Beheer, EQUIPE: Voorzitters, of EQUIPE: Communicatie.

Elk thema bestaat uit drie delen, verspreid over drie avonden. De verschillende thema’s vinden op dezelfde avonden en locaties plaats. Je kan dus samen met de verschillende bestuurders uit het jeugdhuis naar de vormingsavond komen.

UPDATE: op dit moment kan je ALLEEN inschrijven voor EQUIPE. Voorzitters. Die vorming gaat van start op 29 april in Antwerpen, Genk en Leuven. INSCHRIJVEN DOE JE HIER.

EQUIPE. Voorzitters

De voorzitter van het jeugdhuis draagt heel wat verantwoordelijkheid en houdt zich bezig met een brede waaier aan taken. Zo is de voorzitter in jouw jeugdhuis misschien de trekker van activiteiten, of eerder coördinator, of een soort coach voor andere vrijwilligers. Of misschien denkt hij of zij vooral na over de waarden en ideeën van het jeugdhuis en waarschijnlijk nog zo veel meer.

Zo zit de voorzitter met een pak vragen waarmee we op EQUIPE: Voorzitters aan de slag gaan. Om antwoorden te bieden op die vragen, hebben we deze vorming opgedeeld in volgende drie delen: bestuurdersprofielen, netwerken en coaching. Je leert er over de noties van voorzitterschap, de verantwoordelijkheden van een voorzitter en het belang van een goede coaching!

INSCHRIJVEN doe je hier.

DATA & LOCATIES
Antwerpen: Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen

 • Avond 1: Bestuurdersprofielen
  Maandag 29 april 19u - 22u
 • Avond 2: Netwerken
  Maandag 6 mei 19u - 22u
 • Avond 3: Coaching
  Maandag 13 mei 19u - 22u

Genk: Stadsplein 1, 3600 Genk

 • Avond 1: Bestuurdersprofielen
  Dinsdag 30 april 19u - 22u
 • Avond 2: Netwerken
  Dinsdag 7 mei 19u - 22u
 • Avond 3: Coaching
  Dinsdag 14 mei 19u - 22u

Leuven: Martelarenlaan 11A, 3010 Leuven

 • Avond 1: Bestuurdersprofielen
  Donderdag 2 mei 19u - 22u
 • Avond 2: Netwerken
  Donderdag 9 mei 19u - 22u
 • Avond 3: Coaching
  Woensdag 15 mei 19u - 22u

telkens van 19 tot 22 uur

EQUIPE. Zakelijk beheer

De kans is groot dat je jeugdhuis een vzw is. Dat brengt heel wat verplichtingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van publicaties in het staatsblad en het organiseren van een algemene vergadering. Voldoen aan alle verplichtingen van de vzw-wetgeving is niet altijd even makkelijk. Ook een correct financieel beleid voeren is niet vanzelfsprekend. De jaarrekening opmaken, rechtspersonenbelasting indienen, nieuwe btw-regels doorgronden, enzovoort.

Tijdens EQUIPE: Zakelijk Beheer maak je op een duidelijke en begrijpelijke manier kennis met de basis van de jeugdhuis- en vzw-wetgeving en leer je hoe boekhoudprogramma Assist je kan helpen je boekhouding tot in de puntjes op orde te houden.

PROGRAMMA

 • avond 1: Algemene jeugdhuiswetgeving
 • avond 2: Vzw-wetgeving
 • avond 3: Boekhouden en financieel beheer

telkens van 19 tot 22 uur

EQUIPE. Communicatie

Een communicatieverantwoordelijke is een echte dirigent. Hij of zij zoekt telkens naar de juiste aanpak en ontwerpt en implementeert acties met de verschillende doelgroepen van het jeugdhuis. Zijn/haar troeven: innovatieve strategieën en onuitputtelijke creativiteit. Tijdens EQUIPE: Communicatie leer je over de uitdagingen rond de communicatie van jouw jeugdhuis.

Je zult het belang van een goede strategie ontdekken, maakt kennis met verschillende soorten communicatie (interne en externe communicatie, imago …) en leert gebruik maken van handige tools.

Aan het eind van deze vorming krijg je een praktische toolbox mee naar huis waar je als communicatieverantwoordelijke meteen mee aan de slag kan in het jeugdhuis.

PROGRAMMA

 • avond 1: Interne communicatie
 • avond 2: Externe communicatie
 • avond 3: Imago

telkens van 19 tot 22 uur