Durf vernieuwen: 7 tips voor een fris project

Projectmatig werken betekent af en toe durven om het over een andere boeg te gooien. In het experiment zit vaak de belofte voor verrassende en succesvolle projecten in de toekomst. Maar mensen zijn ook gewoontedieren en verandering komt niet steeds uit de lucht gevallen. Houdt je project (en bij uitbreiding het jeugdhuis) fris met deze zeven tips:

  1. Zet de eerste stap. Geef als raad van bestuur of beroepskracht zelf het goede voorbeeld door nieuwe ideeën in het rond te strooien. Iemand moet de eerste stap zetten en waarom zou jij dat niet zijn? Door zelf uit je comfortzone te treden, moedig je vernieuwing aan.
  2. Zet iedereen aan het denken. Nieuwe ideeën kunnen van iedereen komen. Maar je moet ze er wel uit krijgen. Organiseer daarom een brainstorm binnen een bepaald kader. Hoe bereiken we jongeren die meer dan 10km van het jeugdhuis wonen? Welke activiteit kunnen we organiseren zonder toog? Wat als we geen muziek meer hebben? Door grenzen te creëren komen er vaak nieuwe inzichten en ideeën naar boven.
  3. Maak iemand verantwoordelijk. Bespreek wie de zotte ideeën opvolgt. Neen, deze persoon moet niet alles zelf uitvinden. Maar hij of zij zorgt er voor dat interessante ideeën verder worden ontwikkeld, al is het maar door af en toe eens aan de mouw te trekken van diegene die het idee binnen bracht.
  4. Geef ruimte. Creëer tenminste één ruimte die voorbehouden is voor vernieuwing. Een hoekje van het jeugdhuis dat elke maand een nieuwe invulling krijgt of een stuk van het berghok waar ruimte is om eens iets uit te proberen. Een toegankelijke, open ruimte bevordert de creativiteit.
  5. Creëer een innovatienetwerk. Ga op zoek naar inspiratie. Ga eens langs bij andere organisaties, jeugdhuizen, cultuurcentra, bedrijven, etc. Hoe pakken zij dingen aan? Kan je er iets van leren? Leg contacten met personen die met originele invalshoeken afkomen en bouw zo een innovatienetwerk rond jouw jeugdhuis.
  6. Experimenteer. Wacht niet tot jullie idee bijna perfect is afgewerkt om het een en ander in de praktijk uit te testen. Gooi het in de groep, test het uit en kijk hoe je het kunt verbeteren.
  7. Durf te falen. Je weet nooit op voorhand of iets zal slagen. Af en toe eens de bal misslaan is geen ramp, durf er gewoon voor te gaan. Als een experiment faalt kun je er achteraf altijd wel eens goed om lachen.