De Serre staat in bloei

Afgelopen november opende De Serre haar deuren in Hasselt. Een overweldigend succes. Het pop-up jeugdhuis, dat onderdak vond in het oude stadhuis op het Groenplein, zou maar enkele maanden open blijven. Inmiddels is duidelijk dat het verhaal van De Serre nog niet uitverteld is. Een gesprek over hun werking, keuzes en toekomstdromen.

Ontstaan

Toen de administratieve dienst van de stad verhuisde, en er middenin het centrum van Hasselt een oud gebouw leeg kwam te staan, zagen Kristof Claes en Niels Kenis een kans. Met de droom om een tijdelijk jongerencultuurhuis, gefocust op muziekprojecten, te openen stapten de enthousiastelingen naar de jeugddienst. Die bleek oor te hebben naar de plannen van het duo.

De eerste droom was om het volledige leegstaande gebouw, dus alle zes verdiepingen, te gebruiken voor het project. Elke verdieping zou zijn eigen functie krijgen en partners een plek geven. Na gesprekken met de jeugddienst werd gekozen om te focussen op de eerste twee verdiepingen.

data/upload/assets/De_Serre_in_Bloei_680x.jpg

In die gesprekken ontstond een gemeenschappelijk verhaal van de jeugddienst, met Femke Hendriks en Toon Vanotterdijk, en Broeikas vzw, de structuur die Kristof en Niels inmiddels hadden opgezet om hun ideeën vorm te geven. Doorheen de verdere denkoefeningen, vergaderingen en dromen ontstond De Serre: een centrale plek voor jongerencultuur in het hart van de stad. Vanop het Groenplein in Hasselt kon men de stad van binnenuit terug te laten bruisen.

Drie pijlers

Het jeugdhuis focust zich op drie pijlers: ontmoeting, creatie en jong ondernemerschap. De bar biedt een ruimte voor ontmoeting. Iedereen kan er binnenwandelen tijdens de openingsuren. “We krijgen veel verschillende groepen over de vloer. Vooral jongeren, maar op zondag zien we ook veel jonge moeders. Omdat er zoveel verschillende dingen tegelijkertijd doorgaan in De Serre trekken we alle soorten mensen aan”, aldus Toon.

In de huidige polyvalente ruimte, waar vroeger de paspoorten werden gemaakt, overheerst het groen van de vele planten. “Deze komen van het lokale plantencentrum”, zegt Kristof. “Het doel was om de look en het gevoel van een ‘urban jungle’ te creëren. Je moet namelijk al goed zoeken om groen te zien in de binnenstad.” Op het einde van de ruimte is een muurschildering te zien. Die is de week ervoor nog maar net gezet door Milo en Anton, twee jongeren uit het jeugdhuis. Creatie is de tweede pijler binnen de werking. het resultaat mag er zijn.

Daarnaast zet De Serre in op ondernemerschap. Dat zie je in de bureauruimte, die ze gratis ter beschikking stellen, en in de vele samenwerkingen met jonge ondernemers. “Zo zitten hier onder andere een jonge video-producer en het het social media collectief Chase. Ze betalen geen huur voor de ruimte maar moeten wel bijdragen aan de werking van De Serre”, verduidelijkt Toon. “Het is een win-win situatie. De Serre helpt met communicatie en biedt een ruimte, de bewoners ondersteunen op hun beurt de activiteiten. Zo leren en leven we samen. De keuze voor de naam ‘De Serre’ is bewust gekozen om die kruisbestuiving aan te geven.”

Toon werkt bij de jeugddienst van Hasselt, Niels en Kristof zijn vrijwilliger aan de slag. “Vooral in het begin was het hard werken. Toen we de goedkeuring kregen om het pand te gebruiken moest alles heel snel gaan. Zeker de eerste maand moest er veel vanuit de organisatie komen. Gaandeweg kwamen er meer en meer vragen vanuit jongeren zelf”, zegt Niels. “Het doel is om zowel facilitator als organisator te zijn. Als iemand zelf afkomt met een idee bekijken we hoe we het ondersteunen. Een goed uitgewerkt concept zal enkel communicatieve ondersteuning vragen, terwijl andere ideeën in co-productie gebeuren. In principe zeggen we ‘ja’ tegen elk idee dat een jongeren aanbrengt.”

data/upload/assets/De_Serre_in_Bloei_2_680x.jpg

“Het was vooral belangrijk om de juiste mensen samen te brengen en een duidelijke taakverdeling te maken. Iedereen moet aan de kar trekken en het hele project ondersteunen. Vaak wijst dit zichzelf uit omdat de talenten van mensen wel komen bovendrijven. Zo is er bijvoorbeeld de repetitieruimte die ondersteund wordt door een student van de PXL. Hij liep al langer in het jeugdhuis rond en zo ondervonden we dat hij de kwaliteiten had. Daarbovenop is het voor hem ook een goede werkveldervaring”, zegt Toon.

Kristof geeft hem gelijk: “Doordat er zo veel jongeren over de vloer komen, kom je veel interessant volk tegen. Jongeren brengen hun talenten mee en nemen verantwoordelijkheden op. Dat is fijn en daardoor blijft het ook heel dynamisch”

Het jeugdhuis is op korte tijd een groot succes geworden in de Limburgse hoofdstad. “Dat succes had ik wel verwacht, maar dat de jongeren zo snel elkaars ideeën zouden dragen is toch een verrassing.” zegt Toon. Een aantal belangrijke keuzes dragen bij aan het succes van De Serre.

Kiezen voor lokaal

De Serre mikt op de lokale gemeenschap. “We zoeken muzikanten, dj’s en ondernemers in de eigen omgeving,” begint Kristof, “zo krijgen jongeren in Hasselt en Limburg het gevoel dat thuis ook kansen liggen. We willen deze generatie overtuigen dat ze niet naar ergens anders moeten gaan om carrière te maken. Kom het hier doen en zorg dat we fier zijn op de stad waarin we wonen en leven.”

“We werken graag samen met lokale ondernemers zoals ‘PUSH’, een skatewinkel in de buurt”, voegt Toon daaraan toe. “De eigenaar verhuisde en vroeg of we iets met een skateramp konden doen. We hebben die tijdelijk in onze exporuimte gezet. Al snel was er een groep jonge skaters die we veel zagen langskomen. Het was zo populair dat we de keuze maakten om de ramp permanent op te stellen.” Deze lokale gedragenheid, door jongeren en ondernemers in de buurt, heeft ook bijgedragen aan de perceptie van buitenaf. Het verhaal vertelt zichzelf beter via mensen die dichtbij staan. De buitenwereld weet daardoor inmiddels beter wat De Serre doet en waar ze voor staan.

Weloverwogen financiële keuzes

Het budget van de stad was niet klein, maar ook niet toereikend om alles te bekostigen. Een weloverwogen financieel beleid was dus nodig.

Door oude tafels en stoelen te hergebruiken, en bijvoorbeeld de toog te bouwen met gerecycleerde administratiekasten, werd er bespaard. Zo kan budget geïnvesteerd worden in zaken die echt nodig en belangrijk zijn. En daarbij geeft het ook een charme, de combinatie van het oude gebouw met oude meubels en de jongeren die daar hun draai aan geven.

Fdata/upload/assets/De_Serre_in_Bloei_3_680x.jpg

De keuze voor horizontale beslissingen

De hobby van het team is discussiëren, elke keuze wordt samen genomen. “We proberen ieders mening mee in het geheel te integreren. De keuze om zo te werken maakt het uitdenken van ideeën wel intensiever, maar zorgt ervoor dat het project sterker wordt. Elke beslissing is weloverwogen. Net door de sterke meningen in de groep, leer je zelf ook duidelijker je eigen mening uitspreken”, aldus Niels.

Toekomst

De Serre gaat door. Het team denkt na over de toekomst van het project. “De roep naar professionalisering is groot. Zo kunnen we meer tijd en ruimte maken voor de werking. Binnen deze structuur kunnen we het tempo waarop nu gewerkt wordt niet meer volgen.” vervolgt Kristof. “ We werken toe naar het aannemen van een betaalde werkkracht die het kader van de werking explicieter kan maken. Zo’n kader is nodig, al willen we ons niet organiseren zoals een klassiek bedrijf. Dit is een pilootproject. Vanuit onze vzw en vanuit de jeugddienst bekijken we het als een groot succes. We willen een pionier blijven en kansen blijven creëren. Aangezien dit tijdelijk is kunnen we binnenkort ook kijken naar de noden van andere buurten. De Serre is een bodem waaruit veel kan en mag groeien.”

Vind de serre online

Tekst: Lennert Vorsselmans
Foto: Lennert Berx