Dag van de Diversiteit: "Jongeren moeten eigenaar kunnen zijn van hun plek"

Vandaag lanceert minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) zijn masterplan om het jeugdwerk diverser te maken. Onze eigenste projectmedewerker Stef Moens en cultuurmedewerker bij Den Eglantier Femke Hintjens laten van zich horen. "De sleutel tot succes is om te vertrekken vanuit de wil van de jongeren zelf én een raad van bestuur die zelf ook divers is."

Meer diversiteit in het jeugdwerk. Het is een thema dat hoog op de Formaatagenda staat. We hebben hier al een paar mooie stappen gezet. Formaatcollega Femke getuigt hierover vandaag in De Morgen. Op enkele jaren tijd bereikt Jeugdhuis Den Eglantier in Berchem een veel diverser publiek. Ze transformeerde het samen met de andere collega's tot een bloeiend, multicultureel jeugdcentrum. En daar mogen we zeker trots op zijn.

"Ik wilde weten waarom de rest hun weg niet vond dus ben ik bij mooi weer buiten beginnen werken. Zo heb ik de andere jongeren in de buurt leren kennen. Ze hadden het gevoel dat ze niet welkom waren in Den Eglantier."

>>> Lees het interview met Femke in De Morgen.

En Formaat zal dit blijven doen. Er zijn nog heel wat drempels weg te werken in de toekomst, maar samen met onze jeugdhuizen, andere jeugdorganisaties en lokale besturen werken we naarstig verder. Formaatcollega Stef Moens schreef hierover een opinistuk voor jeugdwerkwerkt van De Ambrassade.

"Jongeren moeten eigenaar kunnen zijn van hun plek", aldus Stef. "En van de brandverzekering, de statuten, de bankrekening, de verwarming en de zetel die daarbij horen. Sinds begin jaren ’60 zijn zo de jeugdhuizen ontstaan. Vandaag zijn er zo’n 400 jeugdhuizen in Vlaanderen en toch weerklinkt de vraag naar eigenaarschap zo’n 50 jaar later nog steeds even luid. Deze keer weliswaar van een groep wiens stem minder goed wordt gehoord."

"Laten we alle jongeren de kans geven om eigenaar te zijn van hun aanbod in hun buurt. Zorg dat ze de financiële mogelijkheid hebben om hun jeugdwerking uit de grond te stampen. Zorg dat ze niet ten ondergaan aan vaste kosten. Compenseer diegene die minder eigen middelen kunnen verzamelen om in een aanbod te voorzien en laat jongeren zelf bepalen wat jeugdwerk is."

>>> Lees het volledige opiniestuk van Stef.