Compact Disk Dummies: “Het jeugdhuis is belangrijk voor het groeiproces van een band”

In het najaar van 2019 – toen we nog mochten dansen en zingen – speelde Compact Disk Dummies een uitverkochte try-outshow in Jeugdhuis Wollewei in Turnhout. Bijna een jaar later wordt de band aan de tand gevoeld door Yannick, verantwoordelijk voor de liveprogrammatie in het jeugdhuis.

Voor die drie Belgen die jullie nog niet kennen: hoe zouden jullie je muziek in drie woorden omschrijven?

“Eén: energiek. We staan bekend om onze energie op het podium. Het is volgens ons één van de redenen dat we zijn gegroeid tot waar we nu staan. Twee: elektronisch. Heel vaak vertrekken we vanuit synthesizer en gitaar. Daarmee proberen we alternatieve rock, dance en heel wat andere genres te blenden. Er zijn geen regels over wat wel of niet kan. En drie: puberaal-volwassen. Vooral achter de schermen houden we de dingen graag speels, maar tegelijk hopen we dat de muziek zelf toch enige maturiteit heeft. We proberen iets te creëren dat internationaal klinkt en productioneel in orde is. Het mag gelaagder zijn dan pure dansmuziek.”

Hoe gaat het momenteel met jullie? Hoe beleven jullie deze bizarre periode?

“We brachten onze laatste plaat Neon Fever Dream uit tijdens de eerste lockdown. Daarna viel het perspectief weg voor ons en voor de rest van de sector. We proberen zoals zoveel andere bands vooruit te raken, maar je weet heel goed dat er achter de schermen heel veel dingen zijn die moeten besproken worden en waarvoor gevochten moet worden. Kortom, het is een hectische periode, maar we proberen ons te concentreren op het maken van muziek. Zo halen we amusement uit de kleine dingen. De paar shows die we konden spelen, hebben we met open armen ontvangen.”

Zo speelden jullie op de zomerbar van Rock Werchter. Hoe hebben jullie dat ervaren?

“Het publiek moest zitten en zat best ver van het podium. In normale omstandigheden zou dat heel vreemd zijn, maar door de crisis was het al superfijn om gewoon op te treden. Ook de toeschouwers waren heel blij dat ze nog eens een band konden zien. Echt de max.”

data/upload/assets/LIVE_Wollewei_CDD_door_Noemie_Boone_19.jpg

Het optreden van Compact Disk Dummies in jeugdhuis Wollewei staat bij veel bezoekers in het geheugen gegrift. Hoe was die show voor jullie?

“Die show zal ook ons nog lang bijblijven. Er stond onwaarschijnlijk veel volk binnen. Iedereen stond dicht op elkaar en het was heel warm. Door die warmte en door een computer die een eigen leven ging leiden, liep er eigenlijk van alles fout. We denken nog regelmatig: “Het mag niet meer zo zijn als in de Wollewei.” Dat is wel grappig, want vaak merkt het publiek zelfs niets van wat er fout loopt. Zolang onze energie maar goed zit.”

Jullie spelen op grote festivals zoals Lokerse Feesten en Pukkelpop. Hoe voelt het om dan plots weer in een jeugdhuis te spelen?

“Wij zijn het gewend van vroeger om in jeugdhuizen te spelen. Die werden vaak geassocieerd met amateurisme, maar dat is veranderd. Er zijn tegenwoordig echt veel jeugdhuizen die sterk geïnvesteerd hebben om kwalitatieve concerten aan te kunnen bieden.”

“We vinden de afwisseling tof. Op Pukkelpop voor tienduizend man spelen is één van de zotste ervaringen tot nu toe, maar het is ook heel tof om in een vol jeugdhuis op te treden waar iedereen wild wordt. Die variatie is net het leuke aan live optreden. Je weet op voorhand nooit hoe het gaat zijn.”

Waarom zijn jeugdhuizen volgens jullie belangrijk voor een band?

“Jeugdhuizen bieden veel kansen die belangrijk zijn voor het groeiproces. Je kan er repeteren en je eerste optredens spelen. Veel bands voelen zich hier al snel te goed voor, waardoor ze een paar stappen overslaan. Nochtans kun je in het jeugdhuizencircuit veel leren. Zelf vinden we het bijvoorbeeld tof om voor try-outs en dergelijke terug te gaan naar onze roots. Dat verdienen jeugdhuizen ook echt. Vergelijk dat met deelnemers van televisieprogramma’s als The Voice, die meteen voor een publiek van duizend man worden gezet en een platencontract winnen. Dat klopt toch niet?”

Zal Compact Disk Dummies in de toekomst nog eens te zien zijn op het podium van jeugdhuis Wollewei?

“Dat sluiten we niet uit! Een herkansing, omdat we vorige keer enkele steken hebben laten vallen.”

Afgesproken!

  • Tekst: Yannick Vanhoof 
  • Foto’s: Noémie Boone

Een versie van dit interview verscheen eerder in JH Wollewei magazine.

Lees hier het interview met Yannick.