Column Soetkin - OHK Oostende

​In 46 jeugdhuizen werken 70 projectmedewerkers aan projecten rond cultuur of ondernemerschap. Elke maand deelt één van hen zijn of haar ervaringen. Deze maand is het aan Soetkin, projectmedewerker in OHK in Oostende. “OHK gaat hard!”

“De tijd vliegt voorbij en wij hoppen van de ene activiteit naar de andere. De zomer was een feestje. Ons medialab Pomdey barste echt uit z’n voegen met onze eerste video over ‘bejaarden in het rusthuis’. Later volgde wat streettalk en ondertussen werken we hard aan de achter-de-schermenaccommodatie van onze online radio.

Nu er heel wat nieuws te beleven valt, vinden steeds vaker nieuwe jongeren de weg naar OHK. Via Pomdey krijgen we de kans om met het jeugdhuis naar buiten te treden. En dat enthousiasmeert! Onze vrijwilligers durven dromen, want na een dagje kamperen en radio maken op straat tijdens openmonumentendag, lijkt een gezellig wiebelend radiocaravannetje ons wel erg aantrekkelijk! We documenteerden onze zomer in foto- en beeldmateriaal en maakten bovendien een nieuw OHK-nummer tijdens onze jamsessies in het park, en later ook de studio.

Ook zijn we aan de slag gegaan met de verjonging van ons bestuur. Ons nieuwe team ziet er veelbelovend uit! Benieuwd wat we nog allemaal uit de kast haalden? We vierden deze week 50 jaar OHK. Vervolgens kregen we, tot onze opluchting, te horen dat Pomdey opnieuw een jaar lang buzze kan geven én dat we in 2018 een nieuw project rond duurzaam ondernemen in Oostende kunnen opstarten! Onze verhuis komt stilaan in zicht, dus gingen we op bezoek bij de nieuwe locatie en fantaseren we luidop over “OHK 2.0”. Een ecologisch en fair jeugdhuis midden in de stad…. Klinkt dat veelbelovend?

Zoals je merkt: aan enthousiasme, artistieke expressie en ondernemerschap geen gebrek hier! Nu niet meer zo zichtbaar op de muren, maar zéker niet minder hoorbaar en voelbaar in de gangen. Oké, ik geef het toe, we lopen allemaal al wel eens van hot naar her met al die wilde ideeën rond ons heen. Maarrrr…. dan kijk ik graag eens achterom en ben ik blij… omdat iedereen die bij ons langskomt plezier heeft, zijn verhaal kwijt kan, elkaar uitdaagt, inspireert en aanmoedigt!

Benieuwd waar dat heen gaat! Tot binnenkort…

Foto’s:

1: De foto is genomen door Brent, links Thomas, rechtsachter ikzelf rechtsvoor Pieter. Deze foto werd genomen nadat wij ontsnapt waren uit een pop-up escape room.

2. Een schameteloze selfie tijdens Monumentendag, waar ik samen met de vrijwilligers plaatsjes draaide op een autovrije Elisabethlaan in een DJ booth caravan.

3. De muren van OHK worden in een nieuw wit jasje gestoken. Foto werd door mezelf genomen.

4. Een foto tijdens de workshop “IOT of making” geven door Johan van Nerdlab. (tweede rechts), Lil’ BT a.k.a. Betrand rechts, naast Johan Bram, Man met de witte T-shirt is Jens van We for work, naast hem Pieter, ?, Brent en mezelf. Foto werd door Gauthier genomen.

5. Een foto van de nieuwe vleugel van onze instuif die we gecreeërd hebben door Craft Your OHK, samen met een nieuwe band: Linksvoor David (of ‘Samba’), linksachter Bruno, rechtsvoor Olivier, rechtsachter David.