Column Jasmien jeugdhuis De Vonk: "1 + 1 wordt minstens 3 in een goede samenwerking"

Jasmien is projectmedewerker artistiek ondernemerschap voor Plateau, bij jeugdhuis De Vonk in Geel. Plateau bundelt de middelen van artistieke expressie en ondernemerschap om enerzijds een laagdrempelige werking op te zetten met creatieve cursussen, workshops en DIY-labs. Anderzijds ondersteunen zij jongeren die goed bezig zijn op alle mogelijke manieren.

Soms staan er dingen op de to-dolijst van collega’s en zeg ik: “Aah maar ik heb dat kei lang geleden gefikst!” #oeps. Nog iets meer laten weten wat er al gebeurd is!

Ik ben Jasmien van De Vonk en op de website van Plateau, ons project, staat: Jasmien, all round fixer. Ik fiks blijkbaar vanalles, gewoon effe snel. Zo slaag ik erin toffe samenwerkingen op te zetten met partners, waardoor we projecten realiseren die we alleen nooit van de grond zouden krijgen. Sowieso hebben we weinig centjes om grootse projecten alleen te trekken, dus samen bereiken we veel meer, en ook meer (of andere) mensen.

Enkele fiksvoorbeelden: met het jeugdhuis kregen we budget om een expo te doen tijdens Open Monumentendag, in samenwerking met erfgoedcel k.ERF. We deden verschillende toffe projecten met het Cultuurcentrum en nu loopt er een samenwerking met de bibliotheek waarbij we een muurschildering maken en onze ‘open mic’ op hun verjaardagsfeest laten doorgaan. In de zomer organiseren we een raamtekeningenwandeling waarbij we in het centrum op een twintigtal vitrines tekenen. En zo zijn er nog een hoop voorbeelden van fijne samenwerkingen.

Een formule om te omschrijven hoe ik alles fiks, is er niet. Ik doe een poging om het je uit te leggen. Mijn job bestaat uit creatieve en artistieke jongeren in de picture zetten. Daarom vind ik het belangrijk om niet binnen het jeugdhuis te blijven . Ik ken de (culturele) partners in Geel en zorg ervoor dat ik hen meerdere keren op een jaar zie. Formeel en informeel. Ik probeer er voor te zorgen dat ik weet waar ze mee bezig zijn en ook omgekeerd. Dus als wij iets hebben om mee uit te pakken, nodig ik hen uit met een mailtje. In de pers verschijnen helpt natuurlijk om gezien te worden als een betrouwbare partner, maar gewoon enthousiasme ook!

Mijn moto is ‘een nee heb je en ja kun je krijgen’. Als jeugdhuis heb je een troef in handen die veel organisaties niet hebben: het effectief bereiken van jongeren. Dit kan een belangrijk argument zijn voor mogelijke partners om mee te gaan in je verhaal. Het is wel belangrijk dat er een win is voor beide partijen. Zomaar samenwerken hoeft niet. Een mogelijke win voor het jeugdhuis is: meer zijn dan een plaats voor leuke feestjes. Positieve profilering dus.

Eén plus één wordt minstens drie in een goede samenwerking. (Cliché, maar waar) Elke keer opnieuw probeer ik ervoor te zorgen dat samenwerkingen fijn zijn en dat partners weten wat ze mogen verwachten. Uiteraard veranderen de agenda’s van onze jongeren ook last minute en ligt hun prioriteit niet altijd meer op wat je had afgesproken. Maar de dingen die we beloven, komen er en nog belangrijker: ze zijn ook kwaliteitsvol. Ikzelf vertrek vanuit onze eigen sterktes bij Plateau. We hebben niet alles in huis en dat is oké. Dat is trouwens een van de argumenten waarom we niet op elke vraag ingaan.

Wij zijn een kleine vzw, maar we krijgen ook veel gedaan via onze stad. Dat allemaal dankzij een goede communicatie. Het is belangrijk dat je gemeente weet waar je mee bezig bent en wat je concrete noden zijn . Openheid voor gesprek is er altijd. Vergeet ook niet de kansen buiten je eigen gemeente op te zoeken.