Carte Blanche in AB

De Brusselse jeugdhuizen en Ancienne Belgique gaan samenwerken. In 2018 mogen de jeugdhuizen vier avonden invullen naar wens. AB zoekt naar verbinding met Brusselse jongeren en de Brusselse jeugdhuisvrijwilligers krijgen de kans om bij te leren van professionals. Twee vliegen in één klap!

Verbinding

De Ancienne Belgique is als muziekhuis volop aan het experimenteren met nieuwe invullingen. De naam AB klinkt dan wel als een klok, toch is er soms nog een kloof naar een Brussels publiek. De organisatie merkte op dat vooral Brusselse jongeren niet altijd makkelijk de weg vinden naar haar concerten of events. Vanuit deze vaststelling willen ze als culturele speler zoeken naar verbinding met deze doelgroep. De Brusselse jeugdhuizen daarentegen werken dagelijks met deze doelgroep en voelen de polsslag van de nieuwe generatie Brusselaars.

Nieuwe uitvalsbasis

Sinds maart 2017 huist Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel (JHOB) vzw in de gebouwen van de Brusselse muziektempel Ancienne Belgique. JHOB vzw is de organisatie die de Brusselse jeugdhuizen ondersteunt, inspireert, motiveert en verbindt. Negen beroepskrachten werken samen aan tien bruisende Brusselse jeugdhuizen. Sinds het ontstaan van JHOB vzw in 2013 kon je het kantoor terugvinden bij het De Brouckèreplein in Brussel. Het huurcontract met medehuurder en partner Brik - de studentenservicedesk in Brussel – liep af, en daarom ging de vzw noodgedwongen op zoek naar een nieuwe uitvalsbasis.

FOTO: REPO_Brusselse jh'en & AB_bureau jhob

De voorwaarden voor de nieuwe headquarters waren ambitieus: voldoende ruimte, binnen de Brusselse vijfhoek, goed bereikbaar met openbaar vervoer (metro/trein/tram/bus) én met interessante, potentiële partners vlakbij. Na enige omzwervingen doorheen Brussel kwam een leegstaande ruimte binnen de gebouwen van Ancienne Belgique in het vizier. Een aantal bezoekjes en gesprekken met AB later was het zonneklaar: het leegstaande bureau boven het AB Café/Resto wordt de nieuwe uitvalsbasis voor JHOB vzw en zijn beroepskrachten. Naast de praktische kant, zien JHOB vzw en AB er ook inhoudelijke raakvlakken in.

Samenwerking

Boterhammen in het Park/Feeërieën eind augustus was een eerste samenwerking tussen de Brusselse jeugdhuizen en Ancienne Belgique. Deze outdoor concertreeks in het Warandepark trekt heel wat volk en vraagt dan ook heel wat helpende handen. De jeugdhuizen bemanden doorlopend infostanden en namen het ecoteam voor zich. Na deze eerste geslaagde samenwerking is het tijd voor het echte werk: in 2018 zullen de Brusselse jeugdhuizen 4 keer de AB Club invullen naar eigen wens. Dat wil zeggen dat de jeugdhuizen volledig carte blanche krijgen voor die avonden én dat AB ook nog eens zorgt voor ondersteuning, budget en knowhow. De leerkansen die dit project biedt voor de Brusselse ketten zijn groot: leren programmeren in een topzaal, mee de communicatie vormgeven met eerstelijns feedback van pro’s, tips & tricks van een aantal AB tech wizards en zoveel meer …

Ondertussen wordt hier volop aan gewerkt en zal de eerste takeover van de AB Club door de Brusselse jeugdhuizen gebeuren in februari 2018. Keep an eye on the social media for more info!

tekst: JHOB en AB
Foto's: Damon De Backer