BooTschap van de Antwerpse jeugdhuizen

Meer dan honderd jongeren van vijftien verschillende Antwerpse jeugdhuizen kwamen op Dag van de Jeugdhuizen samen op een boot voor een tocht over de Schelde. Om elkaar beter te leren kennen, maar ook om hun wensen kenbaar te maken aan het gemeentebestuur: de BooTschap.

Het jeugdhuislandschap in Antwerpen is anno 2018 diverser dan ooit. Zowel qua publiek die ze aantrekken als hun verschijningsvormen verschillen de jeugdhuizen grondig van elkaar. Zo zijn er jeugdhuizen die zich specifiek richting op muziek maken in een studio, anderen gaan dan weer aan de slag rond sport, cultuur, ondernemerschap of identiteitsontwikkeling bij jongeren.

data/upload/assets/BooTschap3_680x.jpg

Een gevolg van die grote verscheidenheid is dat de jeugdhuizen elkaar minder goed kennen. Net vanuit de nood elkaar weer beter te leren kennen kwamen de jeugdhuizen op het idee om op Dag van de Jeugdhuizen samen een project te organiseren. Met Formaat en Platform Allochtone Jeugdwerkingen (PAJ) onder de arm organiseerden ze niet alleen een ontmoeting tussen vijftien Antwerpse jeugdhuizen en hun gemeentebesturen. Ze deden dat op een boot varend op de Schelde met plaats voor feest, met frietjes en concerten van jong talent.

BooTschap

Met de vlag van de Antwerpse jeugdhuizen hoog in de mast – jawel, ook die was er – wilden de jongeren natuurlijk letterlijk en figuurlijk gezien en gehoord worden. Met de gemeenteraadsverkiezingen net achter de rug, was dit het ideale moment om samen met Antwerpse jeugdbeleidsmakers van wal te steken. Maak kennis met de BooTschap. Een reeks aanbevelingen voor het volgende jeugdbeleid in hun gemeente en/of district.

data/upload/assets/BooTschap2_680x.jpg

Hierin haalden de jeugdhuizen onder andere aan dat ze nauw betrokken willen worden bij de opmaak van het nieuwe jeugdbeleid. “Als de schepen een nieuw jeugdbeleid uitwerkt, zou het fijn zijn als hij of zij bij ons input komt halen. We zijn tenslotte elke dag bezig met jongeren en creëren een plek waar ze zich thuis voelen. Wij weten wat belangrijk is”,zegt Maxime van ’t Link.

Niet alle jeugdhuizen verschijnen gelijk aan de start, schoven de jeugdhuizen ook naar voor. “We voelen ons genoodzaakt om activiteiten te bedenken in functie van opbrengst, in plaats van waar jongeren nood aan hebben”, geeft Soraya van jeugdhuis Fleks aan. “Dat is niet eenvoudig, want we willen zoveel mogelijk gratis activiteiten organiseren, zodat de drempel laag blijft voor alle jongeren.” Veel van de nieuwe jeugdhuizen in Antwerpen – en dat zijn er veel – werken niet met een instuif of tap. Een manier waarop veel jeugdhuizen hun inkomsten verwerven. De jeugdhuizen vragen dan ook aangepaste infrastructuur en subsidies aan het nieuwe stadsbestuur.

Artiesten

Natuurlijk was er ook genoeg ruimte voor feest. Aan boord van het schip stalen jonge artiesten als 22, Anna Khina en Deugeniet de show. Ook Dj All-Man kon er maar niet genoeg van krijgen. Toen iedereen na de tocht van boord was gegaan en het schip terugkeerde naar zijn ligplaats in Puurs, bleek dat hij nog rustig achter zijn dj-booth zat te chillen. Hij had duidelijk de boot niet gemist!

data/upload/assets/BooTschap1_680x.jpg

Tekst: Hans Dockx
Foto’s: Joris De Bleser

Lees het volledige Formaat Magazine van december 2018 hier.