Blind date: politicus & beroepskracht

Twee mensen, twee verhalen. In Blind Date zetten we twee personen tegenover elkaar. Soms komen ze uit hetzelfde veld, soms ook niet. Interessante ontmoeting verzekerd. Deze keer: Rik Verwaest, schepen van Jeugd en Kenny Verberckmoes, beroepskracht in het Lierse De Moeve.

De mannen lachen als we vertellen dat ze worden geïnterviewd voor de rubriek Blind Date. “Wat voor een schepen zou ik zijn als ik Kenny vandaag voor het eerst zag!” Rik Verwaest is reeds vijf jaar schepen van Jeugd in Lier, Kenny Verberckmoes werkt sinds 2015 als beroepskracht in het Lierse jeugdhuis De Moeve. Het is duidelijk dat ze elkaar regelmatig spreken. De Moeve is gevestigd in jeugdcentrum Moevement, dat naast het jeugdhuis ook onderdak biedt aan de jeugddienst, een polyvalente zaal, repetitieruimtes en vergaderlokalen. Geen overbodige luxe bij de gemeentelijke ondersteuning van een jeugdhuis, vindt Rik. “Het begint allemaal bij infrastructuur. Het voordeel van ons jeugdcentrum is dat het jeugdhuis niet gevestigd is in een oud zaaltje in een woonwijk, waarbij je altijd rekening moet houden met de buren.

data/upload/assets/BLIND_DATE_Rik_en_Kenny_1.jpg

Daarnaast zit het jeugdhuis onder een dak met de jeugddienst, waardoor er veel uitwisseling mogelijk is.” De stad Lier hecht veel belang aan een professioneel jeugdhuis. “Je ondersteunt als gemeente het jeugdhuis door mogelijk te maken dat de werking professioneel en permanent is. We stellen als stad bijvoorbeeld een jeugdhuismedewerker ter beschikking. Dat maakt dat we goed op de hoogte zijn van welke taken de medewerkers op zich nemen en welke projecten er worden georganiseerd.”

Dialoog

Met ideeën of opmerkingen kan het jeugdhuis terecht bij een van de stadsdiensten of bij Rik zelf. Het jeugdhuis voelt zich dan ook een volwaardige partner. “Er is voortdurend dialoog met de stad”, vertelt Kenny. “Wanneer we een nieuw concept lanceren, wordt daar vrijwel altijd positief op gereageerd. Je merkt dat we beiden het algemeen belang niet uit het oog verliezen. We zoeken samen naar goede oplossingen.” Kenny haalt als voorbeeld Broeihaard aan, een jaarlijks kunstenfestival dat zijn oorsprong vindt in De Moeve, maar inmiddels op verschillende locaties in Lier plaatsvindt. “Zoiets is alleen mogelijk als er een goede wisselwerking is. Zo voelen wij dat het jeugdhuis naar waarde wordt geschat.”

Kansen geven

De stad vindt het belangrijk dat het jeugdhuis gedragen wordt door de jongeren zelf. Dat verklaart ook waarom Lier besloot om een jeugdhuismedewerker aan te werven. “Ik hou mij bezig met het beheer van de vzw, de administratie, logistiek en de coördinatie van de vrijwilligerswerking”, legt Kenny uit. “Ik voer gesprekken met de jongeren, bekijk waar ze van dromen en wat ze willen bereiken en help hen dat te realiseren.” Zowel Rik als Kenny vinden het een voordeel dat een professionele medewerker zich bezighoudt met bijvoorbeeld het kassabeheer en de verzekeringen, zaken waar de gemiddelde zeventienjarige niet altijd direct door gepassioneerd is. Daarnaast biedt het een zekere continuïteit. “In het jeugdhuis durft de ploeg al eens snel te wisselen. Als gemeente is het een fijne gedachte dat er bij het beheer van het jeugdhuis dan niet opeens lijken uit de kast vallen”, vult Rik aan.

data/upload/assets/BLIND_DATE_Rik_en_Kenny_2.jpg

Het is duidelijk dat stad Lier veel belang hecht aan het jeugdhuis en het jeugdbeleid in het algemeen. We vragen Kenny en Rik wat zij zouden willen meegeven aan andere jeugdhuizen en lokale beleidsmakers. “Wees je als jeugdhuis bewust van je verantwoordelijkheden en sterktes”, zegt Kenny. “Als je voldoende zelfvertrouwen hebt, kan je spectaculaire dingen realiseren.” Het woord vertrouwen valt regelmatig tijdens het gesprek. Rik hoeft dan ook niet lang na te denken: “Durf vertrouwen te schenken. Ik heb zelf twintig jaar in het jeugdwerk gezeten, dat zorgt ervoor dat je begrip kunt opbrengen. Besef dat een vuile vloer niet het einde van de wereld is. Besef dat je met jongeren werkt. Het is belangrijk dat schepenen van Jeugd en colleges in het algemeen die specifieke situatie in gedachten houden en van daaruit handelen. Je krijgt er namelijk enorm veel voor terug. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van al het vertrouwen dat we het jeugdhuis hebben gegeven. We krijgen veel positieve feedback over de magnifieke projecten die zijn opgestart in het jeugdhuis. Dus, geef vertrouwen en krijg ongelooflijk veel terug.”

Tekst: Inge De Wolf
Foto's: Kelly Looghe