Argus komt uit zijn kot

Steden zijn de dag van vandaag diverser dan ooit. Jeugdhuizen die in of rond een stad gelegen zijn zien en/of zagen hun buurt veranderen. Deze rijkdom aan etnisch-culturele achtergronden brengt mogelijkheden met zich mee. Maar voor een jeugdhuis dat gedragen wordt door vrijwilligers, is het niet altijd evident om hierop in te spelen. Het vraagt een grote ARGUS KOMT UIT ZIJN KOT openheid en de durf om de eigen werking in vraag te stellen. Ook jeugdhuis Argus staat voor deze boeiende uitdaging op het Valaar in Wilrijk, een woonwijk die de laatste jaren heel divers is geworden.

UITDAGINGEN OMARMEN

De deur van Argus wordt niet meer platgelopen. Omdat het jeugdhuis niet mee evolueerde met zijn buurt en de connectie verloor met de nieuwe generatie jongeren die er opgroeit, is de toekomst van Argus onzeker. Maar… de vrijwilligers bleven niet bij de pakken zitten en besloten er iets aan te doen. Argus ziet kansen in een vernieuwde relatie met de buurt, en daarom zetten de vrijwilligers samen met Formaat-stagiair Michiel, een pop-up jeugdhuis en een evenement op poten voor de buurt. Met dit project slaat Argus een brug tussen een nieuwe generatie jongeren - met of zonder migratieachtergrond - die de weg naar het jeugdhuis (nog) niet vinden. De vrijwilligers kijken met veel goesting aan tegen de uitdagingen die hiermee gepaard gaan.

data/upload/assets/BUITENDELIJNTJES_Pop-up_Michel_Willemsplein_In_actie.jpg

Om niet in dezelfde vijver te vissen, besloten de jeugdhuisvrijwilligers om het buiten hun eigen netwerk te zoeken. Een pop-up jeugdhuis zag het levenslicht! Of hun initiatief in de smaak zou vallen op de pleinen in de buurt, wisten ze niet. Argus haalde alles uit de kast om op te vallen en makkelijk aanspreekbaar te zijn. Ze pakten uit met gratis frisdrank, een salonnetje, een pingpongtafel, muziekje erbij …

POP-UP JEUGDHUIS

Nieuwsgierige jongeren kwamen vragen stellen en leefden zich uit in het mini openluchtjeugdhuis. Ze waren aangenaam verrast door het leuke initiatief van Argus. Er was ook bewondering voor het vrijwillige engagement waarmee de ervaren jeugdhuisgeneratie de jongeren op het plein kwam opzoeken. Het vertrouwen van de jonge bezoekers kreeg een extra boost toen het pop-up jeugdhuis de volgende dag opnieuw op ‘hun’ plein verscheen.

Ook de vrijwilligers van Argus waren enthousiast. Ze hadden nooit gedacht dat ze met zoveel nieuwe jongeren in contact zouden komen. Door uit hun kot te komen, groeide het besef dat het jeugdhuis weinig bekend was in de buurt en hoe belangrijk het is om de jongeren zelf te gaan opzoeken. Dat deden ze niet alleen op pleintjes maar ook op scholen, waar ze de speelplaats omtoverden in een waar ’middagpauzefeest’.

‘ARGUS OPEN’

Door het jeugdhuis naar zo veel mogelijk jongeren toe te brengen, kreeg Argus opnieuw bekendheid in de buurt. Om de jongeren te stimuleren om later ook naar het jeugdhuis te komen, was er op 29 april ‘Argus Open’. Dit evenement promootten de vrijwilligers stevig tijdens de pop-ups op pleintjes en scholen.

data/upload/assets/BUITENDELIJNTJES_Popup_PiusX_sjottermmiddagpauzefeest.JPG

Tijdens Argus Open konden jongeren en buurtbewoners het jeugdhuis beter leren kennen. Er waren optredens, een instuif, een vuurworkshop, volksspelen … Tijdens de actie op scholen werden leerlingen aangemoedigd om mee te doen aan de dj-contest op ‘Argus Open’. Zo vonden enkele leerlingen de weg naar het jeugdhuis. Zij willen alvast vaker bij Argus achter de dj-tafel kruipen en wie weet brengen ze volgende keer hun achterban mee.

ZICHTBAAR EFFECT

Jasper, bestuurder, vertelt hoe het effect van de pop-up actie al vóór Argus Open zichtbaar was: “De pleintjes waren een succes, dat is een feit. Maar dat de jongeren vanop de pleintjes een paar dagen later een deel van ons vast publiek gingen vormen? Nooit gedacht, enkel van gedroomd. Echt crazy.” Willem, bestuurder, vult aan: “De jongeren uit de buurt wachtten duidelijk al lang op een jeugdhuis. We moesten elkaar gewoon nog vinden."

Dit project bracht jongeren met verschillende achtergronden samen in de ontspannen sfeer van het jeugdhuis. De jongeren gaan met elkaar in dialoog en het wederzijds vertrouwen is daardoor gegroeid. De nieuwe jongeren voelden zich hier al snel thuis. Hier eindigt het verhaal niet. Integendeel: het is een eerste grote stap in de goede richting, het begin van een nieuw hoofdstuk voor jeugdhuis Argus!

Tekst: Hans Dockx