Amfitheater voor jong talent

Jeugdhuizen bestaan in alle vormen, voor alle soorten jongeren en op alle soorten plekken. Onderschat dat laatste niet: de infrastructuur bepaalt vaak mee waar een jeugdhuis toe in staat is en hoe het wordt ingevuld. Het ene jeugdhuis focust op de instuif of fuifzaal, het andere op een sportruimte of artistieke werkplek en de derde is dan weer trots op zijn buitenkoer. Jeugdhuis ReJong (Hamme) heeft een prachtige feng shui tuin, mét amfitheater.

In 2013 nam jeugdhuis ReJong de fakkel over van jeugdhuis Tram in Hamme. Sindsdien biedt het jongeren een platform aan. “Ik ben zelf niet meer de jongste,” vertelt voorzitter Christiaan, “maar Rejong is een generatie-overschrijdend project. We willen een podium zijn voor alle jeugdige projecten.”

Centraal in de werking van ReJong staat de tuin. Die is vormgegeven volgens de regels van de feng shui, een oosterse filosofie. “De tuin hangt samen met de natuurkrachten”, vertelt Christiaan, zelf tuinontwerper en -aanlegger van beroep. “Toen ik als voorzitter in ReJong rolde, heb ik het tuinproject ter harte genomen. Deze plaats is niet enkel gunstig voor mensen, maar ook voor fauna en flora. We proberen de natuur meer ruimte te geven.”

data/upload/assets/20200325_HOT_TOPIC_BUITENRUIMTE_REJONG_Mie_De_Schepper_680x.jpg

Pal in het midden van de tuin staat een amfitheater waar groepen live komen optreden. “We doen al jaren mee met Lokale Helden. Dat is altijd een groot evenement. Maar we organiseren niet alleen optredens. Bezoekers kunnen hier ook kubben of een workshop boogschieten volgen. We hebben ook een permanente tentoonstellingsplaats, waar bijvoorbeeld de lokale academie komt exposeren.”

‘Het gebouw van ReJong heeft een lange geschiedenis achter de rug. Vroeger was het een conciërgewoning, die deel uitmaakte van de tramlijn Hamme-Antwerpen. Ook vandaag leeft de geschiedenis er: ReJong is een mini-museum met stukken uit het teloorgegane oudheidkundig museum in Hamme.”

“Deze plaats is niet enkel gunstig voor mensen, maar ook voor fauna en flora. We proberen de natuur meer ruimte te geven.” – Christiaan, jeugdhuis ReJong

Foto's: Mie De Schepper