ATTENT

Met ATTENT laat je jeugdhuis zien dat het zorg draagt voor zijn bezoekers. Door in te zetten op een aantal Attenties toon je dat je het belangrijk vindt dat je bezoekers zich goed voelen en zet je stappen om je bezoekers te ondersteunen om op een verantwoordelijke manier uit te gaan.

Schrijf je in en selecteer de Attenties die jouw jeugdhuis wil aanbieden. Zo word je een ATTENT jeugdhuis. Je realiseert de verschillende Attenties in jouw jeugdhuis minimaal zoals beschreven staat bij ‘Hoe?’. Laat daarnaast gerust je creativiteit de vrije loop en organiseer zelf nog andere acties binnen de door jullie gekozen Attenties.

De aanwezige Attenties maak je bekend aan je bezoekers via de ATTENT-sterpictogrammen. Deze krijg je gratis toegestuurd in de vorm van bordjes. Je hangt ze op in het jeugdhuis op de plaats waar bezoekers de Attentie kunnen vinden.

ATTENT is een initiatief van VAD, in samenwerking met Formaat en met ondersteuning van Gezonde Gemeente.

SCHRIJF JE IN

De Attenties

gratiswater  

Gratis water

In jouw jeugdhuis mogen bezoekers hun glas vullen of laten vullen met gratis drinkbaar water. Dit voorkomt uitdroging en oververhitting

Hoe? Je laat zien in je jeugdhuis waar bezoekers hun glas kunnen vullen of laten vullen met gratis drinkwater door middel van het ATTENT-bordje ‘Gratis water’. 

info
 

Info

Jouw jeugdhuis informeert zijn bezoekers over gehoorschade, alcohol en andere drugs, roken, veilig vrijen, gezond uitgaan, veilig verkeer … Dit gebeurt door middel van affiches en flyers.

Hoe? Halfjaarlijks krijg je een pakket opgestuurd met enkele affiches en flyers. Deze hang je op in je jeugdhuis, op een duidelijk zichtbare plaats. Dit samen met het ATTENT-bordje ‘Info’.

condooms
 

Condooms

In jouw jeugdhuis worden condooms gratis ter beschikking gesteld om onveilige seksuele contacten, soa's en ongewenste zwangerschappen te voorkomen. 

Hoe? Maak in je jeugdhuis kenbaar waar bezoekers gratis condooms kunnen krijgen door middel van het ATTENT-bordje ‘Condooms’. Krijg de condooms opgestuurd door in het inschrijvingsformulier het gewenste aantal condooms aan te duiden en hiervoor een kleine vergoeding te betalen.

samenuit
 

Samen uit, samen thuis

Jouw jeugdhuis wil dat bezoekers voor elkaar zorgen zodat iedereen veilig thuisgeraakt. Ook na een glaasje te veel. Zo voorkom je verkeersongevallen.

Hoe? Sensibiliseer de bezoekers van je jeugdhuis door middel van de affiche ‘Samen uit, samen thuis’. Hang deze samen op met het ATTENT-bordje ‘Samen uit, samen thuis’ op een duidelijk zichtbare plaats in je jeugdhuis.

oordoppen
 

Oordoppen

Jouw jeugdhuis stelt oordopjes gratis ter beschikking en beperkt het geluidsniveau tot het wettelijke maximum. Zo kan je gehoorschade voorkomen.

Hoe? Maak in je jeugdhuis kenbaar waar bezoekers gratis oordopjes kunnen verkrijgen door middel van het ATTENT-bordje ‘Oordoppen’. Zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke geluidsnormen. Bestel de oordoppen gratis bij een regionaal CM-kantoor

ehbo

 

EHBO

Jouw jeugdhuis heeft een gevulde EHBO-koffer om bezoekers die onwel worden de eerste zorgen toe te dienen.

Hoe? Zorg ervoor dat er steeds een gevulde EHBO-koffer in het jeugdhuis aanwezig is. Laat aan jeugdhuismedewerkers weten waar ze deze kunnen vinden door het ATTENT-bordje ‘EHBO’ op de juiste plaats op te hangen. Meer informatie over de inhoud van een EHBO-koffer en waar je deze kan bestellen vind je via de website van het Jeugd Rode Kruis.

chillout
 

Chill-out

Jouw jeugdhuis kan zijn bezoekers toegang geven tot een koelere en rustigere ruimte met comfortabele zitmogelijkheden, waar er rustige muziek, of geen muziek, is. Hierdoor kan oververhitting en gehoorschade voorkomen worden.

alcoholdrugplan
 

Alcohol- en drugplan

Jouw jeugdhuis heeft een gedragen alcohol- en drugplan. Dit plan maak je met behulp van de RADAR-vorming ‘Alcohol- en drugplan’. Tijdens deze vorming staat uitwisseling centraal. Je gaat na wat je als jeugdhuis wil en kan betekenen, hoe alcohol en drugs daar een plaats in hebben en op welke manier je preventief rond dit thema kan werken in het jeugdhuis. Op deze manier integreer je op een ludieke manier verschillende Attenties in je jeugdhuis.

Hoe? Twee personen uit het leidinggevend kader van je jeugdhuis volgen de RADAR-vorming ‘Alcohol- en drugplan’. In deze vorming zet je de eerste stappen naar een gedragen alcohol- en drugplan, leer je hoe je dit kan communiceren, wat de kracht is van jouw jeugdhuis … Na afloop van de vorming ga je in je eigen jeugdhuis aan de slag met een werkgroep en vul je stapsgewijs het sjabloon in. Wanneer je dit ingevulde sjabloon mailt naar de preventiewerker die deze vorming aan jou heeft gegeven, heb je voldaan aan de voorwaarden van de Attentie ‘Alcohol- en drugplan’. Je krijgt dan het ATTENT-bordje opgestuurd dat je ophangt in je jeugdhuis.

Je kan deze vorming volgen op RADAR du Soleil, 6 mei 2017 in Sporta, Tongerlo. Interesse? Stuur een mail naar vorming@formaat.be