Over Formaat

Formaat

Formaat is de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen. De federatie ondersteunt meer dan 400 werkingen. Door in te zetten op opleiding, begeleiding, informatie, netwerken en belangenbehartiging.

Daarnaast heeft Formaat heeft in de stad Antwerpen drie eigen jeugdhuizen: jeugdcentrum Den Eglantier, jeugdhuis 2050 en jeugdhuis De Schietgang. Deze jeugdhuizen leggen de focus op buurtgerichtheid en competenties van jongeren. In Hoboken en op Linkeroever werken we ook sterk rond tewerkstelling.

De zelforganiserende kracht en verantwoordelijkheidszin van jongeren staat centraal in al wat Formaat doet. Zo bouwt Formaat mee aan een sterke positie van jongeren en hun initiatieven in de samenleving..

Jeugdhuizen

Jeugdhuizen zijn er in alle maten en gewichten. Groot of klein, chaotisch of gestructureerd, in het dorp of in de stad. Wat hen bindt? Jongeren krijgen er ruimte. Ruimte waar ze elkaar ontmoeten. Ruimte waar ze hangen, bijpraten, organiseren en experimenteren. Dat noemt Formaat de jeugdhuismethodiek.

Het zijn plaatsen van, voor en door jonge mensen. Zij staan er aan het stuur. Ze krijgen er kansen en worden er uitgedaagd. Om te dromen en om verantwoordelijkheid op te nemen. In een jeugdhuis kan je proberen, mislukken, herbeginnen en overwinnen. Het is een omgeving die jongeren versterkt en vertrouwt.

Leden

De leden en vrijwilligers maken Formaat. Dankzij hen kan de organisatie wegen op het beleid en de beeldvorming over jongeren en jeugdhuizen. Ook jouw jeugdhuis kan lid worden.

Samen sterker

Formaat beantwoordt vragen, brengt mensen samen, geeft vorming en verlegt grenzen. Samen met de jeugdhuizen bouwt de federatie zo aan nog straffer jeugdhuiswerk.